gyorshajtás;Bentley;diplomata útlevél;Csíki sör;

Nagyon sietett Bentleyjével a Csíki Sör tulajdonosa, most arra hivatkozva nem akarja befizetni a gyorshajtási bírságot, hogy ő diplomata

Csakhogy Lénárd András magyar-román kettős állampolgár, így Romániában nem minősül külföldinek.

162 kilométer per órás sebességgel kapcsoltak le egy bukaresti rendszámú Bentleyt az Arad megyei Nagylak közelében az autópályán, egy olyan szakaszon, ahol történetesen maximum 100-zal lehetett volna közlekedni. A Magyar Hang szerint Lénárd András, a Csíki Sör tulajdonosa vette ennyire sietősre a fazont.

A gyorshajtásért Lénárd András 3300 lejes (átszámítva körülbelül 250 ezer forintos) bírságot kapott, továbbá 90 napra bevonták a jogosítványát. A lap beszámolója szerint azonban a férfi nem nyugodott bele a büntetésbe: ügyvédjéhez folyamodott és most arra hivatkozva akarja semmissé tenni a dolgot, hogy ő magyar állampolgár és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megbízottjaként diplomata-útlevéllel is rendelkezik.

Az érvelés szépséghibája a cikk alapján annyi, hogy Lénárd András történetesen magyar-román kettős állampolgár, az pedig a nemzetközi joggyakorlatban általános, hogy ha egy adott ország állampolgárságával rendelkezik valaki, abban az országban nem hivatkozhat arra, hogy ő külföldi. Így bár Lénárd András bárhol a világban felmutathatja diplomata-útlevelét, Romániában ennek számára nincs jelentősége, mert ott román állampolgárnak számít.

A diplomata-útlevelek témaköre legutóbb akkor került elő, amikor nem engedték be az Egyesült Államokba a diplomata-útlevéllel felvértezett Szöllősi Györgyöt, a Nemzeti Sport főszerkesztőjét. A probléma lényege, hogy az Orbán-kormány messze nem csak azoknak oszt ki ilyen dokumentumot, akiknek valóban szüksége van rá, hanem igazából mindenkinek, akik valamilyen oknál fogva az újfeudális hatalom kegyeltjei. A konkrét személyek kilétére jellemzően egy-egy botrány alkalmával derül fény. A kialakult helyzetet egy gumijogszabály teszi lehetővé, amelynek révén a kormány gyakorlatilag annak ad diplomata-útlevelet, akinek akar. Ennek megfelelően a Szijjártó Péter vezette Külgazdasági és Külügyminisztérium 2019 szeptembere és 2023 szeptembere között 10 219 diplomata-útlevelet állított ki.

A diplomata-útlevél lényegi eltérése az egyszerű földi halandókéhoz képest a borító zöld színén kívül az, hogy az elején magyar, angol és francia nyelven a következő szöveg szerepel: „Magyarország kormánya felhívja a belföldi hatóságokat, a külföldi hatóságokat pedig tisztelettel felkéri, hogy a jelen útlevél tulajdonosának mindenütt engedjenek szabad közlekedést, részesítsék őt a fennálló törvényekkel és rendeletekkel összeegyeztethető mindennemű könnyítésben, továbbá nyújtsanak neki segítséget és támogatást.” Konkretizálva ez például azt jelenti, hogy egy ilyen útlevél birtokosa vízummentes beutazási lehetőséget kap bizonyos vízumköteles országokba, utazáskor a diplomatasávok használatával megúszhatja a sorbanállást, diplomáciai mentességet élvez a nemzetközi jog alapján, továbbá jogosult a diplomata rendszám használatára.