pályázat;romák;Belügyminisztérium;disznóvágás;

Roma modellprogram: hagyományőrző disznóvágást rendeztek a belügyminisztériumi támogatásból Tiszaroffon

Véletlenül pont a romaügyi kormánybiztos választásra készülő szervezetének hozhat voksokat az állami pénzből rendezett tor. 

A Szolnoktól légvonalban harminc kilométerre lévő Tiszaroffon „hagyományőrző disznóvágást” rendeztek nemrég a Belügyminisztériumtól elnyert pályázati pénzből. Az eseményen készült fotókat a helyi roma nemzetiségi önkormányzat egyik képviselője osztotta meg a közösségi oldalán, akinek profilképén ez áll: „Én is a CiKöSz-t támogatom!” A CiKöSz a Cigány Közösségek Szövetségének rövidítése. Arról a szervezetről van szó, amelynek vezetője Sztojka Attila fideszes parlamenti képviselő, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos.

A belügyi tárcához tartozó Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság (TEF) 348 millió forintos keretösszeggel tavaly ősszel írt ki pályázatot roma modellprogramok támogatására. A tiszaroffi romák nemzetiségi önkormányzata összesen 4,2 millió forintot nyert: 1,2 millió infrastrukturális fejlesztésre, ingatlanok karbantartására volt felhasználható, a fennmaradó 3 millió pedig a „roma közösség fejlesztését, kulturális értékek és javak megőrzését, a romák társadalmi és munkaerő-piaci integrációjának elősegítését” szolgálta.

A jelek szerint ebből a 3 millióból fedezték a hagyományőrzőnek titulált rendezvény költségeit.

A közölt képek tanúsága szerint két disznót vágtak le. A fotókon többen előre legyártott táblákat tartanak a kezükben, rajtuk az elnyert pályázat kódjával és a magyar címerrel, valamint feliratokkal: Belügyminisztérium, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos, Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság.

Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos, mielőtt 2022-ben bekerült az Országgyűlésbe, a TEF főigazgatója volt. Döntési jogköre elvileg nincs, de kormánybiztosként „rész vesz” a TEF irányításában, feladatai közé tartozik, hogy javaslatot tegyen a „romák esélyteremtésével kapcsolatos programokra és az azokhoz szükséges források bevonására, valamint felhasználására”. Az egyik, lapunknak név nélkül nyilatkozó roma politikus állítja, hogy a tiszaroffi eset nem példa nélküli: a kiosztott támogatások szerinte valójában a CiKöSz kampányát szolgálják. A CiKöSz indul ugyanis a nemzetiségi választáson, szeretne többséget szerezni az Országos Roma Önkormányzatban (ORÖ).

Érdekességként említjük, hogy Tiszaroffon született a szintén fideszes Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke. A közelmúltban írtunk arról, hogy a kormánypárti roma szervezetek ellenlábasai egymásnak: a CiKöSz azt írta ki a Facebook-oldalára, hogy „Soha többet Farkas Flórián, Soha többet Lungo Drom”. (Időközben két korábbi ORÖ-elnök, Agócs János és Kolompár Orbán is bekerült azok közé, akiket a CiKöSz „soha többé” nem szeretne látni a romapolitikában.)

A tiszaroffi disznóvágás ügyében kérdéseket küldtünk a TEF-nek, ha választ kapunk, közöljük.