futball;Magyarország;MOL;Újpest FC;

Semmit nem tanult a Mol a kínos székesfehérvári menekülésből, megvette az Újpest FC-t

Ezzel a NER rátette a kezét az utolsó tőle függetlenül működő NB I-es futballklubra is.

Az Újpest 1885 Futball Kft. megállapodást kötött a MOL Vagyonkezelő Zrt.-vel. Ennek értelmében a MOL-csoport leányvállalata többségi tulajdont szerez a labdarúgóklubot üzemeltető cégben.

E szerint a tranzakció lezárása és a tényleges tulajdonosváltás várhatóan 2024 április végével történik meg. A Mol célja, hogy kiszámítható tulajdonosként hosszú távon biztosítson támogatást az Újpest FC-nek. Végleges megállapodás nincs, azt sem nem tudni, mennyibe kerül majd.

Egy futballcsapatot működtető gazdasági társaság átvilágítása roppant hosszadalmas folyamat, már amennyiben a vásárló a piacról érkezik, saját tőkéjét fekteti be, és a kockázatokat minimalizálni szeretné. Az átvilágítás alatt a csontvázak futószalagon zuhanhatnak ki a szekrényből, így történt két éve is, amikor az ázsiai vevő inkább veszni hagyta több milliárd forintnyi foglalóját, mert még ez is kisebb veszteséget jelentett, mint a klub megvásárlása és a hosszú távú üzemeltetése.

Az újpesti futballcsapat megvásárlása a Mol számára sem megy egyik napról a másikra, mint olvasható, két és fél hónap múlva zárul le az ügylet, de minthogy máris megtörtént a bejelentés, az azt sejteti: ezúttal nem történhet olyan körülmény, amely meggátolná a tulajdonosváltást. Az árról ugyan nem tettek említést, de

információnk szerint a belga Roderick Duchatelet 14 milliárd forintnál kevesebbért nem vált volna meg a 13 éve a tulajdonában lévő együttestől (a kínai kérő idején arról volt szó, ha a lila-fehérek a másodosztályba esnek, 10, ha bennmaradnak, 20 milliárd forint az ár). 

Mindez annak tükrében különösen magas összeg, hogy úgy hírlik, a Honvédot a Bozó Zoltán és Mendelényi Dániel befektetőpáros mintegy 4-5 milliárdért vette meg.

Az adásvétellel az NB I. maradéktalanul NER-kompatibilissá válik, a 12 együttes mindegyike az Orbán-kormáűnyhoz hű kezekbe kerül.

Mint megírtuk, a vásárlás két dolgot feltételez: a magyar energiaóriás topvezetői semmit nem tanultak a fehérvári kínos menekülésből vagy a NER-ben bevett gyakorlat szerint megkérték őket a megfelelő helyről, hogy ismét lépjenek be a futballpiacra.

Hogy a MOL-nak miért volt fontos saját klubot vásárolnia, azt nehéz indokolni, mindazonáltal fél évvel ezelőtti kivonulása Székesfehérvárról, ahol hosszú éveken át volt támogatóként jelen, most új megvilágításba helyeződik. A cég így indokolja szerepvállalását: „Kiszámítható tulajdonosként hosszú távon akarjuk biztosítani az Újpest működtetését, hogy a klub híres múltjához méltó jövőt építhessen a folyamatosan fejlődő magyar labdarúgásban. Az új tulajdonos belépésével új távlatok, erőforrások és lehetőségek nyílhatnak meg a klub előtt, ami az építkezés és a sikerek egyik alapja”.

Az kétségtelen: pénz van bőven. A Mol 2022-es adózás utáni nyeresége 628 milliárd forint volt, és bár a tavalyi adatok még nem állnak rendelkezésre, az év első három negyedéve 421 milliárdot eredményezett.

Közleményében a Mol hosszasan sorolja, hogy már eddig is mi mindent tett a honi sportért, s kivált a futballért, kiemeli például, hogy kiemelt partnere a Magyar Labdarúgó Szövetségnek és a férfi válogatottnak, sőt 2020-óta a Mol a Magyar Kupa névadó szponzora, ám arról nem tesz említést, hogy a tulajdonosi minősége fölvet-e bármiféle összeférhetetlenséget a jövőben.

A Mol támogatóként határon túl is segíti a magyar érdekeltségű együttesek, így a Sepsiszentgyörgy, a DAC, a Topolya és az NK Osijek építkezését. A magyar állam többségi tulajdonában lévő cég láthatólag kiszolgálja azt a miniszterelnöki akaratot, hogy a magyar futballt fel kell tőkésíteni, ahogy történt az elmúlt 14 évben nemcsak a sportággal, hanem a komplett magyar sporttal. Még ha mindez jelentős eredményeket nem is hozott.

Mert a magyar labdarúgó válogatott sikereinek vajmi kevés köze van ahhoz, hogy több ezer milliárd folyt szét a magyar bajnokság fenntartására. Ez akkor is így van, ha a Mol közleménye próbálja is elhitetni: „Az elmúlt évtizedben bebizonyosodott, hogy az elkötelezett szakmai munka és a megfelelő fejlesztések és befektetések eredményekhez vezethetnek a magyar futballban. (…) Egy erős Újpest csak tovább erősítheti a magyar futballt” – mondta el Ratatics Péter, a MOL Lakossági Szolgáltatásokat irányító vezetője, aki a MOL-csoportot fogja képviselni az Újpest FC-ben. „Több mint 10 éven keresztül minden tőlem telhetőt megtettem az Újpest labdarúgóklubért, de itt az ideje, hogy új távlatok és célok felé lépjek tovább. Nem volt könnyű megtalálni a megfelelő partnert, aki A Mol nemcsak átveszi a klubot, de új lehetőségeket biztosít és új sikerek kovácsa lehet" – rögzítette a leköszönő Roderick Duchatelet.