Orbán-kormány;korrupció;Magyar Közlöny;

Megjelent a terv, így számolná fel az Orbán-kormány a korrupciót

Rogán Antal, Varga Mihály és Navracsics Tibor is megkapta a maga feladatát.

Közzétették az Orbán-kormány a 2024-2025 közti időszakra vonatkozó Nemzeti Korrupcióellenes Stratégiáját, amelynek keretében több fontos miniszter, például Rogán Antal, Varga Mihály és Navracsics Tibor is feladatot kapott - írja az Mfor.

A lap elemezte a Magyar Közlönyben megjelent stratégiát, amelynek fontos elemét képezik a közbeszerzésekkel kapcsolatos intézkedések. E szerint az Orbán-kormány felkérte a Közbeszerzési Hatóságot, hogy fokozza az ellenőrzési tevékenységét az ajánlatkérő részajánlattétel biztosításával összefüggő indokolási kötelezettségének vizsgálatát érintően, valamint a konkrét gyártmányjelzések, túlspecifikált alkalmassági követelmények és értékelési szempontok előírása tekintetében.

A dokumentum szerint a Közbeszerzési Hatóságnak éves beszámolóban kell majd tájékoztatnia a gazdasági verseny tisztasága érdekében kötött együttműködési megállapodásainak az eredményességéről.

Az Orbán-kormány felkérte az érintett szakmai kamarákat, hogy vizsgálják meg, milyen módon, illetve eszközök igénybevételével tudják tagjaikat ösztönözni, hogy részt vegyenek előzetes piaci konzultációkon, s hogy az ajánlatkérő által konzultációra bocsátott dokumentumokkal kapcsolatban olyan érdemi, szakmai észrevételt tegyenek, amely az adott közbeszerzési eljárás eredményességét, a közbeszerzési szerződés teljesíthetőségét, a verseny növelését, valamint a megfelelő ajánlattételt segíti elő.

Varga Mihály pénzügyminiszter feladata az lesz, hogy az érintett szervek bevonásával vizsgálja felül, hogy a pályázati feltételek meghatározása, a támogatási kérelmek vizsgálata és a támogatások odaítélése szempontjából mely ellenőrzési mechanizmusok építhetők be az európai uniós alapokból származó támogatások felhasználásának rendjéről szóló szabályozásból a hazai forrásból megvalósuló támogatási rendszerbe. Az állami tulajdonú cégek esetében pedig Varga Mihálynak a tulajdonosi jogokat gyakorló miniszterek bevonásával, a szakmai szervezetekkel egyeztetve és a bevált nemzetközi gyakorlatok alapján szabályozási koncepciót kell készítenie a hazai nagyvállalatok belső kontrollrendszerének fejlesztésére.

Az persze már kérdéses, hogy a papíron szép elképzelések mennyire tudnak majd érvényt szerezni a Nemzeti Együttműködés Rendszerében: elvégre, ahogy azt Lánczi András, a Századvég Alapítvány korábbi kuratóriumi elnöke még 2015-ben megfogalmazta: „amit korrupciónak neveznek, az gyakorlatilag a Fidesz legfőbb politikája”.