Görögország;melegházasság;Antonisz Szamarasz;ortodox egyház;Sziriza párt;Kiriakosz Micotakisz;

Konzervatív lázadás az egyház akarata ellen

Jelentősen megváltozott a görög társadalom, az ortodoxia már nem játszik olyan fontos szerepet, mint egykor. A melegházasságot legalizáló törvényt is támogatja az emberek többsége.

Görögországban az alkotmányban is szerepel, hogy az ortodox keresztény felekezet államvallás. Az egyház rendkívül befolyásos, az uralkodó kormányok nem is szívesen mennek szembe vele. Görögország a negyedik legvallásosabb ország Európában az Európai Unió 27 tagállama közül a Pew Research Center felmérése szerint. A felnőttek 49 százaléka vallja magát "nagyon vallásosnak". Az ortodoxia a nemzettudat erősítésében is fontos szerepet játszik. A tradicionalista egyház az ország uniós integrációjára is ellenségesen tekintett, amit részben Nyugat-ellenessége táplált. Több pap fejezte ki azt a félelmét, hogy az „európai gőzhenger” letarolja majd a görög identitást.

Nem így történt. Sok ortodox pap azonban ma sem is riad vissza a politizálástól. Amikor Alekszisz Ciprasz egykori kormányfő pártja, a baloldali Sziriza volt hatalmon, az egyház radikálisan kritikus álláspontot képviselt a kabinettel szemben. Az ortodox vezetés az Észak-Macedóniával megkötött, a szomszédos állam nevének megváltoztatásáról szóló megállapodást sem támogatta.

A mindenkori jobboldal igyekezett mindig jó kapcsolatokat kialakítani az ortodox egyházzal, ehhez képest most épp egy jobboldali miniszterelnök, Kiriakosz Micotakisz sürgette a melegházasságot legalizáló törvény elfogadását, ami szálka az egyházi vezetés szemében. Az athéni parlament múlt csütörtökön szavazta meg az erről szóló előterjesztést, de Micotakisz ellen saját képviselői egy része is fellázadt. A rebellis honatyák szószólója Antonisz Szamarasz volt miniszterelnök volt, aki az Új Demokrácia (ND) jobbközép párt nacionalista-reakciós szárnyát testesíti meg. A szavazás előtt felszólította a hozzá hasonlóan gondolkodókat, nemmel voksoljanak, vagyis szálljanak szembe saját pártvezérükkel.

A „mindenki számára elérhető házasságot” a parlament több radikális jobboldali csoportja és a Kommunista Párt is ellenezte. A legnagyobb ellenállás viszont a görög ortodox egyház részéről érkezett. A püspöki testület, a Szent Szinódus egyhangúlag ellenezte a törvény elfogadását, gyújtó hangú levelet küldött mind a 300 parlamenti képviselőnek. Sok ortodox pap dörgedelmes prédikációjának volt témája a jogszabály az elmúlt hetekben. Különösen az a kitétel dühítette fel a püspököket, hogy a homoszexuális párok számára engedélyezik a gyermekek örökbefogadását. A gyermekek nem "tartozékok" vagy "társállatok", hogy növeljék az azonos neműek párkapcsolatának elfogadottságát - figyelmeztettek már tavaly.

II. Ieronimosz metropolita, a görög egyház feje népszavazás kiírását sürgette a kérdésben, de nem járt sikerrel. Nemrég azt mondta, hogy az egyház kész megkeresztelni a homoszexuális párkapcsolatban felnőtt embereket, ha kérik - de csak akkor, ha már felnőttkorba léptek. Egyes püspökök azonban még erre sem hajlandóak, hallani sem nem akarnak a homoszexuálisok gyermekeinek elfogadásáról.

Hiába a heves ellenállás, az athéni parlament végül nagy többséggel szavazta meg a melegek házasságát lehetővé tévő jogszabályt. 176 képviselő szavazott mellette, 76 ellene, ketten pedig tartózkodtak. Micotakisz elérte célját.

A szavazásnál a kormányfő számíthatott az ellenzék legnagyobb pártja, a 2019-ig hatalmon lévő Sziriza támogatására. A baloldali politikai erő képviselői nem is tehettek mást az igen gomb megnyomásán kívül, hiszen évek óta követelték ezt. A támogatást magyarázza a Sziriza tavaly megválasztott elnöke, Sztefanosz Kasszelakisz személye is, aki nem is titkolja másságát, egy Egyesült Államokból származó férfival él együtt és minden alkalommal vele jelenik meg a nyilvánosság előtt.

Persze mindig is voltak homoszexuálisok a görög politikában, de ezt még soha senki sem vállalta ilyen nyíltan, az egyház szerint megbotránkoztató módon. Egyes egyházi képviselők és görög konzervatívok megrökönyödtek azon a kijelentésén, amely egy talk-show-ban hangzott el. A pártvezető azt tudatta a nyilvánossággal, hogy férjével két gyermeket szeretnének - nem örökbefogadással, hanem sajátot, akit egy béranya fog kihordani.

Ez azonban az új törvény értelmében továbbra sem megengedett a homoszexuálisok számára, ezért Kasszelakisz nem volt maradéktalanul elégedett Micotakisz törvényjavaslatával, amelyet üdvözlendőnek nevezett ugyan, de – mint mondta – nem megy elég messzire. Ennek ellenére nem csak igen szavazatot követelt pártja képviselőitől, hanem retorziókkal is megfenyegette azokat a honatyákat, akik a nem gombot nyomnák meg. „Ha a szociális haladást nem támogatja a baloldal, akkor támogatná azt?” – tette fel a költői kérdést a dörgedelmes vezetői stílusa miatt vitatott pártelnök. „Aki ezt másként látja, lépjen elő” – figyelmeztetett egy pártértekezleten.

Hiába vallásos a görög társadalom, az országban is megfigyelhető az a trend, mint a katolikus államokban. Az emberek, főleg a fiatalok, társadalmi kérdésekben nem követik az egyházat. A görög társadalom annyira megváltozott az elmúlt évtizedekben, hogy Micotakisz számára már nem jelentett nagy kockázatot választási ígéretének teljesítése, miszerint a házasság megkötését mindenki számára lehetővé kell tenni. Ezt az elmúlt hónapok és évek közvélemény-kutatásai is megerősítik. A legtöbb felmérés szerint évek óta többségben vannak Görögországban azok, akik támogatják a homoszexuálisok házasságának elismerését. Felmérések szerint 80 százalékos egyértelmű többség is támogatja azt a tervet, hogy elismerjék az azonos neműek házasságából származó gyermekeket, akik eddig nagyrészt jogfosztottak voltak, mivel a törvény előtt nem léteztek.