Izrael;Benjamin Netanjahu;gázai offenzíva;

Elutasítja a „nemzetközi diktátumot” Izrael

Egyhangúlag fogadta el a Netanjahu-kormány vasárnap azt a miniszterelnök által előterjesztett állásfoglalás-javaslatot, miszerint Izrael ellenzi egy palesztin állam egyoldalú elismerését, és ,,elutasítja a nemzetközi diktátumokat”. Benjamin Netanjahu azzal indokolta előterjesztése szükségességét, hogy a közelmúltban a nemzetközi közösség részéről megsokasodtak a palesztin államiság Izraelre való egyoldalú rákényszerítését célzó kísérletek.

Izraeli információk szerint ebben az áll, hogy „Egy ilyen megállapodás csak a felek közötti közvetlen tárgyalásokkal valósítható meg, előfeltételek nélkül. Izrael továbbra is ellenzi egy palesztin állam egyoldalú elismerését. Az október 7-i mészárlást követő ilyen elismerés hatalmas és példátlan díjazása lenne a terrorizmusnak, és megakadályoz minden jövőbeni békemegállapodást”.

A nyilatkozatot a nemzeti háborús egységkormány tagjai, Beni Ganz és Gadi Eizenkot is elfogadták. Az izraeli beszámolók kiemelik, hogy a háború alatt az ország legnépszerűbb és legmegbízhatóbbnak tartott politikusává lett volt védelmi miniszter és vezérkari főnök Ganz egy hónap után csütörtökön vett részt először a kormányülésen, akkor egy Natanjahuval folytatott négyszemközti egyeztetésen jóváhagyta az állásfoglalás szövegét.

A kormánynyilatkozat hátterében az állhat, hogy a Washington Post múlt csütörtökön azt írta, az Egyesült Államok a következő hetekben bejelentheti egy Palesztina Állam elismerésének tervezetét, az időzítés viszont függ a gázai tűzszüneti megállapodástól. Ebben a kérdésben viszont nincs előrelépés, Netanjahu szombat esti sajtótájékoztatóján azt mondta, mindaddig míg a Hamász ragaszkodik elfogadhatatlan álláspontjához, addig nem lehet túszcseréről és tűzszünetről tárgyalni.

A palesztin állam kapcsán tanúsított egység ellenére egyre hangosabban recseg-ropog a nemzeti egységkormány. Ganzék kilépéssel fenyegettek, amiért Netanjahu a válságkabinet, sőt saját védelmi minisztere, Joáv Gallant tudta és beleegyezése nélkül utasította el múlt héten a kairói túsz- és tűzszüneti tárgyalásokon való részvételt.

Szombaton este a háború kitörése óta a legnagyobb kormányellenes tüntetésre került sor Izrael-szerte. A tiltakozók a túszok kiszabadítását és előrehozott választásokat követeltek, a szakszervezeti szövetség vezetője pedig kilátásba helyezte akár az újabb országos sztrájkot is, ha Netanjahu elutasítja az előrehozott voksolást.