diktátorok;Alekszej Navalnijt;

Gyávaságról és bátorságról

A politika mára a rosszarcúak showbiznisze lett. Sőt, minél hitványabb alak valaki, annál hajlíthatóbb, így alkalmasabb arra, hogy kampányguruk politikai terméket faragjanak belőle. Így lett az aktakukac Putyinból félmeztelenül lovagló macsó. A dolog bevált, a világ összes diktátor-aspiránsa az orosz potencianövelő receptet kezdte másolni, stréber segédkönyvelőkből, gyűlölködő kishivatalnokokból lettek szuperhősök, a politikai macsóizmus csúcstermékei, idővel a modern brandépítés jegyében már egyetlen jelre, betűre lepusztítva.

„V” mint Viktor.

Mármint Viktor Janukovics. Az ukrán hazaáruló, aki addig szolgálta helytartóként Putyint, hogy ukrán  nép visszakergette Oroszországba. Mint kiderült, a „nép embere” elképesztő luxusban élt, még a vécékeféje is aranyozott volt, talán külön címzetes államtitkár sikálta utána a budit.

Amúgy van másik Janukovics is, a névleg magyar unokaöccs, aki szintén Putyint szolgálja, szintén kockás ingben játssza a nép emberét, szintén irgalmatlan luxusban él és őt is fenyegeti, hogy ha végleg túlfeszíti a húrt, akkor Oroszországban kell majd menedéket kérnie. Ha nem is szükségszerűen lesz így, ám azért megeshet, mivel a valóságban bizony  a magyar szuperhős is elég félős alak.

Ez már 2006-ban kiderült, amikor az Astoria előtt felhergelte a népet, majd az utcai harcos luxusverdáján gyorsan távozott a helyszínről. Azóta is pózol drótkerítések előtt, tankok mellett, gátakon, disznóöléseken, Brüsszelben látványosan lejattol a lázadó traktorosokkal – jó úttörő ott áztatja Ukrajnát, ahol tudja - ami a valóságban csak az udvari fotósoknak jelent kockázatot, mert ha nem találják el a jó szöget, ahonnan kisebbnek tűnik a toka és a pocak, akkor ugrik a meló.

Miközben a valóságban betegesen fél mindentől, ami a valódi magyar élet. A világ egyik legbékésebb országában évtizedek óta a budira is négy testőrrel jár, emberemlékezet óta nem utazott tömegközlekedéssel, erődítménynek ható luxuspalotában lakik, magánorvoshoz jár, gyerekeit méregdrága nyugati magániskolákban taníttatja, Magyarországtól messze, jobbára a nyílt tengeren nyaral, ott is inkognitóban.

Gondosan megtervezett beszédeit tripla kordon mögött tartja, ahová úgy menekítik be a híveit, mintha körös-körül a szomáliai polgárháború dúlna. Nem vitázik, maga helyett mindenhová vattavállú bérsvihákokat küld érvelni, soha, semmiért nem vállalt még felelősséget, mindig másra mutogat, mindig mást hibáztat, legutóbb is nőkkel vitette el a balhét maga és társai helyett. Röviden: gyávaságban is Vlagyimir Putyin legjobb tanítványa.

A híradásokba kevésbé került be, hogy péntek este volt még egy kordon a városban. Az orosz nagykövetséget vették vele körül. Sok ezer kilométerre, az Északi Sarkkör közelében ugyanis börtönében meghalt Alekszej Anatoljevics Navalnij, a legbátrabb ember, az orosz nép mártírja. Putyin és fideszes kollaboránsai pedig még holtában is úgy rettegtek Navalnijtól hogy még itt, az orosz hatalom előre tolt helyőrségében is vaskos kerítést húztak a nagykövetség köré. Ki tudja, hátha feltámad.