Németország;marihuána;kannabisz;

Németországban részlegesen legalizálták a marihuánát

Nem lesz egyszerű hozzájutni, és csak a lakóhellyel rendelkezőknek lehet eladni. 

Részben legalizálták a marihuána fogyasztását Németországban- adta hírül a Deutsche Welle.

Az erről szóló Bundestag-szavazáson a kormányzó SDP-Zöldek-FDP koalíció előterjesztését 407 parlamenti képviselő szavazta meg, 226 elutasította - köztük a 2021-og hatalmon lévő konzervatív Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a szélsőjobboldali (AfD) képviselőivel . Négyen tartózkodtak. A kormánypártok szerint az új törvény megkönnyíti a marihuána felelősségteljes használatát, számos szabály, előírás és korlátozás mellett. 

Az előírások szerint április 1-től a 18 és 21 év közöttiek maximum 30, a 21-nél idősebbek naponta maximum 25 grammot birtokolhatnak nyilvános helyeken, a lakásában pedig mindenki 50 grammnyi marihuánát tarthat. Egyes helyszíneken, például az iskolák vagy a sportpályák közelében továbbra sem lehet rágyújtani egy jointra, de a vásárlás sem lesz olyan egyszerű, az erre a célra július 1-tól alapított, maximum 500 fős kluboknak lesz lehetősége a termesztésre és az árusításra korlátozott mennyiségben. Tag csak németországi lakóhellyel rendelkezők személy lehet – a klubtagok egy nap alatt maximum 25, egy hónap alatt összesen maximum 50 grammot kaphatnak –, emellett mindenki háztartásonként három növényt termeszthet. A rendszer úgy alakították ki, hogy a rendszeres marihuánafogyasztóknak aránylag könnyű, az alkalmi fogyasztóknak nehéz legyen fűhöz jutniuk, a turisták pedig kizárják az egészből. 

Németország egyes részein, például Berlinben, a rendőrség már most is gyakorta szemet huny afelett, ha valaki marihuánás cigarettát szív, annak ellenére, hogy ez jelenleg még illegális, és büntetőeljárást von maga után. A reformokat kezdeményező Karl Lauterbach egészségügyi miniszter szerint a fiatalok körében a tiltás ellenére ugrásszerűen nő a marihuánafogyasztás, a részleges legalizálással a berlini  kormány a feketepiacra kíván csapást mérni, megszüntetve ezzel a bevételi forrásait.

A kérdés eléggé megosztja a német társadalmat, egy YouGov-felmérésben a megkérdezettek 47 százaléka azt mondta, inkább vagy teljes mértékben támogatja, 42 százaléka viszont inkább vagy teljes mértékben elutasítja a marihuána legalizálását. a konzervatívok azt állítják, hogy a liberalizáció a kábítószer-fogyasztást fogja elősegíteni, de nem tetszik a dolog a német orvosi kamarának, a BAK-nak sem, amelynek az elnöke, Klaus Reinhardt a WDR rádióban hívta fel a figyelmet a triviális tényre, hogy a marihuána függőséget okoz, a rendszeres fogyasztók 10 százaléka függő. És ha ez nem lenne elég – fűzte hozzá – 25 évesnél fiatalabbak esetében a rendszeres marihuánafigyasztás károsan befolyásolhatja az agy fejlődését.