hulladék;Sárbogárd;akkumulátor;

Lakóházak közvetlen közelében tárolnának tízezer tonna leselejtezett akkumulátort Sárbogárdon

Egyre nagyobb kihívást fog okozni az újrahasznosítás. 

Tízezer tonna veszélyes hulladékot akarnak tárolni Sárbogárdon, a lakóházak közvetlen szomszédságában. Az erről szóló kormányhivatali engedélyt január végén kiadták, de már december eleje óta kamionszámra szállítják a korábbi ásványvízüzembe a meghibásodott cellákat - hangzott el az RTL híradójában péntek este. 

Az egyik helyi lakó értesítette a Párbeszéd-ZÖLDEK-et a helyzetről. A párt országgyűlési képviselője azt mondja, a telephely másfél hónapon keresztül engedély nélkül működött. Tordai Bence egyúttal értetlenségét fejezte ki, hogy a kormányhivatal efölött szemet hunyt. A Fejér vármegyei város polgármestere a csatorna érdeklődésére azt mondta, ők is csak alig több mint egy hete tudják, hogy a telephely egy részét ilyen célra adták bérbe. „Tekintettel arra, hogy az egyetlen hivatalos aktus az a kormányhivatal által kiadott hulladék-gazdálkodási engedély, így ezzel szemben fogunk egy közigazgatási pert indítani” - fogalmazott Sükösd Tamás, hozzátéve, hogy a helyiek egyértelműen elutasítóak a kérdésben. 

Az RTL által megkérdezett szakértő szerint a gyártás során keletkezett rossz minőségű akkumulátorok tárolása és hasznosítása egyre nagyobb gondot okoz majd. 

Tudjuk, hogy például a komáromi SK-nál 30 százalékos volt a selejtráta, a próbaüzem alatt pedig még magasabb. Tehát az egyre több akkumulátorgyár esetében, akár az iváncsai gyár beindulásánál is rengeteg selejtes akkumulátor keletkezik, amivel valamit kezdeni kell - mondta Éltető Andrea, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Közgazdasági és Regionális Kutatóközpont Világgazdasági Intézetének tudományos főmunkatársa. Megjegyezte, hogy a sorozatos szabályszegések miatt bezárt bátonyterenyei feldolgozóban évente húszezer tonnányi selejtet hasznosítottak újra, így nagy kérdés, hogy az itt kieső mennyiséget hol dolgozzák fel.