Oroszország;Vlagyimir Putyin;Alekszej Navalnij;Julija Navalnaja;

Vlagyimir Putyintól követeli Alekszej Navalnij özvegye, hogy adják ki a férje holttestét

Julija Navalnaja szerint az orosz elnök halálában is úgy kínozza férjét, ahogy életében tette.

Újabb videót tett közzé Julija Navalnaja, Alekszej Navalnij néhai orosz ellenzéki vezető özvegye, amelyben azt követelte, hogy adják ki az orosz hatóságok férje holttestét. Az özvegy Putyin orosz elnököt sátáninak nevezte, s azzal vádolta, hogy meggyalázza az ellenzéki vezető holttestét - írja a The Guardian.

Mint beszámoltunk róla, Alekszej Navalnij édesanyja, Ljudmila Navalnaja egy csütörtöki videóüzenetben arról beszélt, hogy egy boncterembe vitték, ahol aláírta a halotti bizonyítványt. Közölte azt is, hogy az orosz hatóságok nyomást gyakoroltak rá, hogy engedélyezze fia titokban történő eltemetését. Mindez azt jelenti, hogy feltételeket szabtak mikor, hol, és milyen módon helyezheti őt végső nyugalomra. „Egyenest a szemembe nézve megmondták, hogy ha nem egyezem bele a titkos temetésbe, akkor valamit csinálni fognak a holttesttel (...) Ki akarnak vinni a temető szélére egy friss sírhoz, majd azt mondani, hogy itt fekszik a fiam” - mondta. Egyúttal szintén azt követelte, hogy adják ki a holttestet.

Másnap Ljudmila Navalnaja azt mondta, hogy a hatóságok nem hajlandóak kiadni a holttestet a hullaházból mindaddig, amíg bele nem egyezik, hogy fiát nyilvános temetés nélkül helyezik örök nyugalomra. A tisztviselő nyomatékosan emlékeztette az édesanyát, hogy fia holtteste már bomlik, s ha nem egyezik bele a feltételekbe, akkor a börtönkolónia területén temetik el.

Minderre reagálva Julija Navalnaja videójában közölte, hogy Vlagyimir Putyin halálában is úgy kínozza férjét, ahogy életében kínozta. Egyúttal felhívta a figyelmet arra, mennyire hamis az orosz elnök által gyakorta színlelt elkötelezett vallásosság.

„Eddig is tudtuk, hogy Putyin hite hamis, de most tisztábban látjuk, mint valaha. (...) Egyetlen igazi keresztény sem tudna olyat tenni, amit most Putyin tesz Alekszej testével”

- mondta a néhai ellenzéki vezető özvegye.

Julija Navalnaja arról is beszélt, hogy Putyinnal szemben férje, Alekszej Navalnij tényleg elkötelezett keresztény volt, templomba járt és még a börtönben is böjtölt. Politikai aktivizmusát a keresztény értékek vezérelték - mondta. „Add vissza nekünk a férjem holttestét. Meg szeretnénk tartani a temetését és emberséges módon a földbe helyzeni, ahogy azt az ortodox kereszténységben szokás” - kérte az asszony az orosz vezetőt.

A koncepciós eljárásokban több évtizedes börtönre ítélt Alekszej Navalnij kilenc napja halt meg egy sarkvidéki büntetőtelepen. A hivatalos közlés szerint sétája közben lett rosszul, felesége és a széles nemzetközi közvélemény szerint azonban gyilkosság történhetett.