államháztartási hiány;

Bűnök

Nem jön ez össze sem Varga Mihálynak, sem Orbán Viktornak. Mármint a felelős gazdálkodás a közpénzekkel. Most nem arra utalok, hogy az Orbán-család és kapcsolt részei évi több tízmilliárdot vesznek ki a közösből. Hanem a maradék 40 ezer milliárd forintról van szó - vagyis az éves költségvetésről. Tavaly az államháztartás hiánya a GDP 6,5 százaléka volt – vagyis immár negyedik éve tartósan 6-7 százalékos deficitet sikerült összehoznia Orbánéknak.

Persze kifogást mindig lehet találni és nem szabad igazságtalanul elhallgatni, hogy itt voltak kihívások: a Covid-lezárások, és az ukrajnai háború utáni földgázkrízis. Amit egész Európában legbutább és legdrágább módon épp Orbánék kezelték – több száz milliárdos kárt okozva az adófizetőknek. Mint ahogy ott volt a 2022-es választás előtti osztogatás, amely önmagában több ezer milliárdos kárt okozott, az elszabadított infláció szintén ezer milliárdokban mérhető károkozásról már nem is beszélve.

Az elmúlt négy évben tartósan hat százalék felett volt a hiány, ami példátlan az EU-ban, mi több idehaza ilyet is csak az Orbánék által folyamatosan átkozott Medgyessy-Gyurcsány időszak alatt alatt láthattunk. Ahogy nem volt fenntartható, a 2002-2006 közötti túlköltekezés, ugyanúgy a mostani is fenntarthatatlan. Ahogy 2008-ban a felelőtlen költségvetési gazdálkodás összeomláshoz vezetett, úgy vezethet a mostani is.

De még ennél is nagyobb a bűne az Orbán-kormánynak: ezt az esztelen költekezést nem az ország érdekében tették, ugyanis az elszórt ezer milliárdokból nem született modern oktatás, egészségügy, gazdaság, művelt társadalom. Nem elég, hogy fizethetjük a magas államadósság irdatlan kamatait, de itt állunk 14 év kormányzást után egy szétzilál, kifacsart gazdasággal, és egy meghasonlott társadalommal. Na, ez az igazi bűn.