Sóskút;

„A sóskútiak, az érdiek és a tárnokiak se akarnak a házuk mögé akkubontót”

Folytatódik a sóskútiak harca a szlovén Andrada Group akkumulátor-feldolgozó üzeme ellen. A korábbi gyermekrajzos tiltakozás után hétfőn Érd és Tárnok lakóival összefogva babakocsis felvonulást rendeztek, keddre pedig fénytüntetést hirdettek.

„Minden lehetséges módon jelezni szeretnénk a döntéshozóknak, hogy a sóskútiak, de az érdiek és a tárnokiak se akarnak a házuk mögé akkubontót” – válaszolta a Népszavának Kormányi Zsolt, a Sóskúti Civil Kör képviselője, aki nem tagadja, hogy az akciókkal nyomást akarnak gyakorolni a sóskúti képviselő-testületre is, amely szerdán ülésezik. Akkor döntenek a helyi választási bizottság által már átengedett, akkuüzem elleni népszavazásról. „Az időtényező most különösen fontos, a helyi tiltásnak még az Andrada engedélyezési eljárása előtt meg kellene születnie” – magyarázza Kormányi.

A kormány közben kiemelt beruházássá nyilvánítaná az üzemet, ami azért is riasztó, mivel a szlovén cég ingatlana „csak” 2,5 hektáros, míg a kiemelő javaslatban ennek a sokszorosa, csaknem 36 hektár szerepel. 

„Már a Dongwha Electrolyte Hungary veszélyeshulladék-hasznosító üzemének építésekor aggódtunk amiatt, hogy az lesz az első fecske, amit azután más hasonló cégek követnek. Lám a Donghwa után itt az Andrada, de a kiemelésre tervezett hatalmas területen még több is elfér” – teszi hozzá Kormányi Zsolt.

A helyiek nem csupán a kibocsátott veszélyes anyagok miatt aggódnak, bár a szétszedett selejtes akkumulátorokból kinyerni kívánt úgynevezett „NMC-powder” mérgező, veszélyes rákkeltő anyag, hanem amiatt is, hogy az üzemet egy csatornázatlan ipartelepen egy eredetileg raktározásra épült csarnokban alakítanák ki. Az ipartelep ráadásul a vízkészletvédelmi országtérképen piros színnel jelölt, tehát vízügyi szempontból kockázatosnak számító terület, ahol még egy háztáji ellátására alkalmas kút fúrásához is engedélyt kell kérni. Tavaly július elejétől augusztus végéig részleges vízkorlátozás volt Sóskúton, hogy lesz itt elég víz ennyi akku-üzemnek? - csodálkozik a civil aktivista.

Az Andrada a Népszavának korábban azt mondta, hogy az akkubontó berendezés vízigénye mindössze napi 2-4 liter, bár a kommunális vízfogyasztás ennek a sokszorosa lehet, lévén az üzem várhatóan 160 főt foglalkoztat. A kommunális szennyvizet az épület alatti ülepítőkben gyűjtik, ahonnan szippantós kocsik hordanák el. Ami szintén merésznek tűnik. Kormányi megemlíti, hogy a január végi, botrányba fulladt közmeghallgatás afféle „tervezett káosz” lehetett, a sókútiak közül sokan úgy vélik, hogy valójában se König Ferenc polgármester, se az Andrada képviselői nem akartak tájékoztatást adni a terveikről. Ezt erősíti szerintük, hogy azóta se álltak szóba a lakossággal se Sóskúton, se a szomszédos Tárnokon, se Érden.