foci;eltiltás;Újpest;Mészöly Géza;

Rasszizmus miatt három hónapra eltiltották Mészöly Gézát az Újpest FC vezetőedzőjét

A klub elfogadhatatlannak tartja a döntést.

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) február 29-i ülésén 2024. február 29-től kezdődően 3 hónap időtartamra eltiltotta az Újpest vezetőedzőjét, amiért a Diósgyőr elleni bajnoki mérkőzés után rasszista nyilatkozatot tett - derült ki egy csütörtök délután közzétett fegyelmi határozatból.

„Hát nem szerettem én se játszani egy ilyen nagydarab feka ellen, aki ott megtartja a labdát és megcsúsztatja” - fogalmazott Mészöly Géza, aki egyébként saját csatárát, Frank Saserét illette ezzel a jelzővel. 

A szakembernek ténylegesen csak az első hónapot kell letöltenie, a fennmaradó két hónap végrehajtását hat hónapra felfüggesztik. Ennek végrehajtását akkor rendelik el, ha a vezetőedző újabb fegyelmi vétséget követ el. 

A Sportal megszerezte Mészöly Géza háromoldalas védekezését. Ebben a vezetőedző úgy fogalmazott, ez egy dicsérő nyilatkozat volt, semmi esetre sem akarta megbántani játékosát. „A terhemre rótt nyilatkozatomban pontosan arra utaltam, hogy védőként (labdarúgóként az voltam) nagyon nehéz egy ilyen erős testalkatú játékossal megküzdeni, amely nyilatkozatomban a »feka« szónak semmilyen pejoratív tartalma nem volt, csak egyszerűen utalás volt arra nézve, hogy az ilyen típusú centerek általában feketék, ami nemhogy nem sértő a színesbőrű labdarúgókra nézve, kifejezetten büszkék lehetnek arra, hogy nekik ilyen kitűnő fizikai adottságaik vannak. Mindez tehát nem hordoz semmilyen rasszista elemet, egyszerű ténymegállapítás volt a részemről” - fogalmazott. Hozzátette, ezt csatárával is megbeszélte, aki maga sem értette, hogy lehet ezt ennyire félreérteni. 

Az eltiltást érő nyilatkozat az alábbi videóra kattintva hallgatható meg. 

Az Újpest FC a Facebookon közzétett hivatalos közleményben jelezte, hogy elfogadhatatlannak tartja a döntést és fellebbezni fog ellene.