önkormányzat;nyomozás;állami támogatás;uniós forrás;büntetőeljárás;rabosítás;Badacsonytomaj;

Badacsonytomajon tömegével rabosítottak uniós forrásból illegálisan pénzelt önkormányzati dolgozókat

Egy éve az OLAF fizettetett volna vissza a településsel a hárommilliárd forint EU- és állami támogatást, három éve a Közbeszerzési Döntőbizottság szabott ki pénzbírságot, a NAV nyomozói most értek a Tátika-ügyben érintettek nyomába.

Még február elején gyanúsítotti kihallgatásra hívta be a fideszes polgármester, Krisztin N. László vezette badacsonytomaji önkormányzat dolgozóinak nagy részét NAV; az adónyomozók tucatnyi városházi alkalmazottat idéztek be a veszprémi központba, akiket rögtön rabosítottak is – írja a 24.hu az évek óta húzódó, úgynevezett Tátika-ügyben. A beidézett dolgozók többsége olyan, idősebb korosztályhoz tartozó, helybeli családos asszony volt, akiknek eddig nem volt dolguk a hatóságokkal, ezért a bűnügyi nyilvántartásba vételük nagy visszhangot váltott ki a településen.

A Népszava is beszámolt arról, hogy Polt Péter legfőbb ügyész közlése szerint még 2022 novemberében  két embert is gyanúsítottként hallgattak ki az ügyészek egy helyi étteremnek otthont adó Tátika nevű épület, valamint a Balaton-parti sétány felújítására még 2018-ban elnyert 3 milliárd forintos EU- és állami forrás ügyében, egy éve pedig az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) is jelentést készített az ügyről, a támogatások visszafizettetését javasolta.

A 24.hu-nak most Hartai Béla, Badacsonytomaj korábbi alpolgármestere elmondta: az érintettekkel a polgármestere kötött a 2,4 milliárd forintos turisztikai fejlesztési támogatás terhére fejenként egymillió forint körüli összegekről szóló szerződést az előző önkormányzati választás előtti időszakban. A cikk felidézte azt is, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság 2020-ban pénzbírságot szabott ki az önkormányzatra az uniós támogatás törvénysértő kezelése miatt. Már akkor megállapították, hogy a polgármester 61,7 millió forintot osztott szét szabálytalanul projektmenedzseri tevékenység címén. A pénzből a városházi alkalmazottak mellett az akkori jegyző is részesült, aki a többieknél jóval nagyobb, 5,5 milliós megbízási szerződést írt alá a polgármesterrel.

A portál szerint a bűncselekményekkel – jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás, valamint hamis magánokirat felhasználása – éppen a városvezetőt és a jegyzőt gyanúsítják, most követték őket az említett dolgozók. Hartai, aki nemrég bejelentette, hogy júniusban jelölteti magát a városvezetői posztra, azt is elmondta: az önkormányzat ügyvédje kapott megbízást arra, hogy a meggyanúsított alkalmazottakat képviselje a büntetőügyben. A témában hiába keresték Krisztin N. Lászlót, a lappal az önkormányzatnál közölték, a polgármester éppen a felújított Tátikában tart fogadóórát.