Budapest;iskola;XII. kerület;változás;fenntartó;

Fenntartóváltás után fizetőssé tennének egy budapesti állami iskolát, a 100-150 ezres tandíj miatt kitört a felháborodás

Átvenné az államtól a budapesti Tamási Áron Általános Iskola és Gimnáziumot az alapítványi Gábor Dénes Egyetem, 2025-től tandíj bevezetését is tervezik – értesült a Népszava.

Idén szeptembertől átvenné a Budapest XII. kerületében található Tamási Áron Általános Iskola, Gimnázium és Német Nemzetiségi Gimnázium fenntartását az alapítványi működésű Gábor Dénes Egyetem (GDE). Erről csütörtökön tájékoztatták a szülőket egy rendkívüli értekezleten – tudta meg a Népszava.

Lapunkhoz eljutott egy szülőknek szóló tájékoztató levél is, mely szerint 2024 végére egy új pedagógiai programot dolgoznának ki a tantestület bevonásával, 2025 szeptemberétől már e szerint oktatnának. Azoknak az újonnan felvett diákoknak pedig, akik jövő év őszétől kezdik meg tanulmányaikat az iskolában (első, illetve kilencedik évfolyamon), már tandíjat is kell fizetniük, amely havi 100-150 ezer forint közé eshet, de kedvezmény járhat a szociális háttér és a tanulmányi eredmények alapján. Az iskola jelenlegi diákjainak, valamint azoknak, akik idén szeptemberben kezdik az iskolát, nem kell fizetniük.

A GDE egy iskolakoncepciót is készített, amit a honlapján közzé is tett. A dokumentum szerint a fenntartóváltás célja, hogy „tartalmi, módszertani és infrastrukturális megújulás által egy olyan XXI. századi, dinamikusan fejlődő és pezsgő életű” iskolát hozzanak létre, amely “innovatív pedagógiai módszerekkel és eszközparkkal, tanórán kívüli lehetőségek gazdag tárházával, lélekfejlesztő, életre nevelő és felkészítő felfogásával várja diákjait” – az iskola erősségeire és hagyományaira építve. Bár a Tamásinak elsősorban a nyelvoktatás az egyik erőssége, a szülőknek szóló tájékoztató szerint az elsősorban informatikai képzéseket indító GDE profiljából adódóan arra lehet számítani, hogy az iskola is eltolódik az informatika irányába.

A szülőknek hétfőtől 15 napjuk lesz arra, hogy e-mailen keresztül kérdéseket tegyenek fel és véleményezzék a koncepciót, valamint hogy jelezzék, támogatják-e a fenntartóváltást. Bár a végső döntés a köznevelésért is felelős Belügyminisztériumban születik majd meg, a tájékoztató levél szerint az egyetem képviselői hangsúlyozták, hogy a fenntartóváltás feltétele a tanárok és a szülők támogatása.

– Nem tudjuk, miért pont a Tamásira esett a választásuk, itt nincs erős hagyománya az informatikai képzéseknek. De ez az egyik legjobb körzetes iskola a környéken, ezt elvenni az itt lakóktól azzal, hogy fizetős magániskolává teszik, szerintem nem a legjobb ötlet 

– nyilatkozta lapunknak egy érintett szülő. Véleménye szerint szempont lehetett az iskola elhelyezkedése: a XII. kerületben, a Svábhegyen ugyanis sok olyan tehetősebb család él, akiknek nem okoz majd gondot a tandíj kifizetése. Hozzátette: több más szülő is hasonlóképp vélekedik. Vannak, akik szerint a GDE ajánlatában “nincs semmi különös”, amiért megérné tandíjat fizetni, egy körzetes iskolát privatizálni. Sokan azzal sem értenek egyet, hogy a szülőknek csak két hetet adtak arra, hogy átgondolják, átlássák a helyzetet.

A fenntartóváltással kapcsolatban kerestük a Belügyminisztériumot, a GDE-t, valamint az állami iskolafenntartó Klebelsberg Központot (KK) is, amelynek elnöke, Hajnal Gabriella 2000-2017 között a Tamási igazgatója volt.

 A szaktárcától elsősorban azt szerettük volna megtudni, sor kerülhet-e a váltásra, ha az iskola közösségének többsége ellenzi, valamint tervben van-e más állami iskolák fenntartóváltása, fizetős magánintézményekké alakítása? Kérdéseinkre nem válaszoltak, csak annyit írtak, forduljunk a fenntartóhoz. A KK-tól egyebek mellett azt kérdeztük, mi az oka a fenntartóváltásnak és támogatják-e, de megkeresésünkre lapzártánkig nem reagáltak. Az egyetemtől sem kaptunk tájékoztatást, így nem tudtuk meg azt sem, miért pont a Tamási Áron iskolára esett a választásuk.

Lapunk tavaly márciusban számolt be először egy hasonló esetről: az ugyancsak alapítványi fenntartású Óbudai Egyetem kezdeményezte a Budapest VI. kerületi Szinyei Merse Pál Gimnázium átvételét, ami szeptemberben meg is valósult, azzal a különbséggel, hogy tandíj bevezetését itt nem tervezték.