Budapest;BKV;hajózás;tömegközlekedés;

2024-03-02 13:26:00

Újra elindultak a BKV hajói

De könnyen lehet, hogy nem a korábbi menetrend szerint.

Újraindulnak a BKV hajójáratai - a fővárosi tömegközlekedési cég megerősítve a 444 értesüléseit, azt közölte, hogy „elsődlegesen turisztikai célú hajózási szolgáltatás beindítását” tervezik az idén.

A lap felidézi, hogy a BKV 2013-tól uniós támogatással hét éven át üzemeltetett menetrend szerinti hajójáratokat a Dunán, 2020 végén azonban lejárt az uniós támogatási szerződésben vállalt szolgáltatási idő, így a járvány és a kormányzati elvonások miatt 2021-ben leállították a működését.

Arról egyelőre nem tudni, hogy a közlekedési cég a korábbi menetrenddel együtt állítaná-e vissza a hajójáratokat. Annak idején a hajók félóránként közlekedtek, s a pesti oldalon az Északi vasúti összekötő hídtól a Haller utcáig, míg a budai oldalon a Római fürdőtől a Kopaszi-gátig és vissza lehetett eljutni. Megálltak többek között az Árpád hídnál, a Margitszigeten, a Jászai Mari téren, a Várkert Bazárnál, de átkelőhajóként is alkalmazták a Batthyány tér és a Kossuth Lajos tér között. Külön jegyet csak hétvégente kellett a hajókra venni, hétköznapokon a sima Budapest-bérlettel is igénybe vehetők voltak.

A 444 kérdésére a BKV úgy fogalmazott, hogy a hajók „a turisztikai célhoz igazodóan, elsődlegesen a belvárosi lokációkra fókuszálva, valamint a potenciális utasok igényeit figyelembe véve” indulnak újra, ez „természetesen eltérő útvonalat és eltérő üzemidőt jelent majd a korábbi hivatásforgalmi hajójáratokhoz képest”.