gyermekvédelem;Szabó Tímea;bicskei gyermekotthon;Párbeszéd-Zöldek;

Egymásnak adják a kilincset a bicskei gyermekotthonban az ellenzéki politikusok - Szabó Tímea jelentkezett a helyszínről

Alacsony fizetéseket és rendszerszintű problémákat tapasztalt. 

Komoly, rendszerszintű problémák vannak a gyermekvédelmi rendszerben - jelentette ki a Párbeszéd - Zöldek frakcióvezetője egy szerdai videóban.

Szabó Tímea azt követően jelentkezett be Facebook-oldalán, hogy felkereste a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthont. Az ellenzéki politikus azt hangoztatta, így elsősorban a magyar állam felelőssége az ágazatban kialakult helyzet. 

Itt Bicskén is az derült ki - ami más intézményekben is - hogy az elképesztően kivéreztetett, pénzhiányos rendszerben nagyon magas a szakemberhiány. Elmondták, hogy a nevelők körülbelül nettó 280-300 ezer forintot kapnak, a többi dolgozó, akár gyerekfelügyelők, akár a konyhán, vagy a takarításban dolgozók pedig körülbelül 180-200 ezer forintos nettó bérért kénytelenek dolgozni - magyarázta. Nagyon sokan a nevelőszülői hálózatból kerülnek vissza az otthonba. Ez arra világít rá, hogy a nevelőszülők sem részesülnek megfelelő támogatásban.

Az intézményvezető azt közölte a képviselővel, hogy azonnal elbocsátják a nevelőt, amennyiben pofont ad valamelyik gyereknek. Azt azonban nem tudja garantálni, hogy másik intézménybe nem veszik-e fel. Éppen ezért az ellenzéki párt egy törvényjavaslatot nyújtott be annak érdekében, hogy ebben az esetben a dolgozó ne mehessen át büntetlenül egy másik helyre. „A gyerekeket nem hagyhatjuk szenvedni, pláne nem a legkiszolgáltatottabbakat, a legelesettebbeket. Mindannyiunk közös felelőssége, hogy ezen változtassunk” - zárta mondandóját Szabó Tímea.

Nem ő az első ellenzéki politikus, aki rövid időn belül felkeresi a bicskei gyermekotthont. Mint korábban mi is hírt adtunk róla, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője szintén látogatást tett az intézményben. Dobrev Klára saját bevallása szerint saját szemével akarta látni, biztonságban vannak-e a gyerekek.