emberölés;fellebbezés;fegyházbüntetés;különös kegyetlenség;első fokú ítélet;Kapás utca;

Kapás utcai gyilkosság: Tizennégy év fegyházbüntetést kapott az élettársát brutálisan kivégző nő

Az ítélet nem jogerős, mivel azzal szemben az ügyészség, a vádlott és védője is fellebbezést jelentett be.

Különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette miatt tizennégy év fegyházbüntetésre és tíz év közügyektől eltiltásra ítélt egy nőt az ún. Kapás utcai emberölés ügyében - írja közleményében a Fővárosi Törvényszék.

Az ítélet szerint a nő és az élettársa egy Kapás utcai lakásban éltek. A vádlott az ismeretségük kezdetétől fogva féltékeny volt a férfi családi és baráti kapcsolataira, emiatt gyakran veszekedtek.

A párkapcsolatuk egyre inkább megromlott, emiatt a férfi szakítani akart a nővel, aki azonban különböző indokokkal, fenyegetésekkel manipulálta őt. Miután a terhelt fizikailag is bántalmazta a sértettet, a férfi úgy döntött, hogy végleg elhagyja az élettársát, azonban ezt előre nem közölte vele. Mikor a nő észlelte, hogy a férfi a személyes dolgait elvitte és elköltözött a közös lakásukból, találkozóra hívta őt a történtek megbeszélésére.

A férfi 2021. február 1-jén megjelent a Kapás utcai lakásban, ahol meg nem állapítható előzményeket követően a nő egy késsel, majd egy baltával rátámadt és többször megszúrta, megütötte. A férfi a bántalmazás következtében a helyszínen életét vesztette. A nő ezután felhívta az apját, akinek elmondta, hogy megölte az élettársát és öngyilkosságot tervez elkövetni. Apja értesítette a rendőrséget, akik a nőt a fürdőkádban találták meg a nyakán, illetve a csuklóján ejtett szúrt sérülésekkel – ezek egyike sem ért ütő- vagy verőeret.

A bizonyítási eljárás során beszerzett szakértői vélemények megállapításai szerint bár a nő a cselekmény elkövetésekor és jelenleg is személyiségzavarban szenvedett/szenved, azonban az nem olyan mértékű, hogy a betegség szintjét elérje és nem jelent kóros elmeállapotot, így büntetőjogi korlátozó tényezőt sem. A beismerés, a tanúvallomások és az egyéb bizonyítékok alapján a különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettében a bíróság kétséget kizáróan megállapította a nő bűnösségét.

A törvényszék a vádlottal szemben az információs rendszer vagy adat megsértésének vétsége miatt indult eljárást már korábban jogerősen megszüntette, mivel a vád tárgyává tett jelentősebb tárgyi súlyú bűncselekmény mellett annak a felelősségre vonás szempontjából nincs jelentősége.

A büntetés kiszabása során a bíróság enyhítő körülményként vette figyelembe többek között a nő büntetlen előéletét, beismerését, valamint azt, hogy letartóztatásáig egy kiskorú gyermekről gondoskodott.

Az ítélet nem jogerős, mivel azzal szemben az ügyészség, a vádlott és védője is fellebbezést jelentett be.

A bíróság az asszony letartóztatását a másodfokú eljárás befejezéséig fenntartotta. Ez a végzés végleges.