Orbán Viktor;titkosszolgálatok;Rogán Antal;Sulyok Tamás;

Átalakították a titkosszolgálatok ellenőrzését, a George Clooney mögött is Soros Györgyöt vizionáló Farkas Örs került kulcspozícióba

Bíró Marcell is új, fontos posztot kapott.

Szerda este Orbán Viktor javaslatára Sulyok Tamás köztársasági elnök felmentette a Pintér Sándor emberének tartott Papp Károly polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő államtitkárt és Kovács József nemzeti információs államtitkárt a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetirodánál - derül ki a Magyar Közlönyben megjelent határozatból.

A két felmentett államtitkár csütörtöktől az Orbán Viktor köré szervezett Stratégiai Tanácsadó Testületben folytatja munkáját Bakondi György, Kovács Árpád, Maróth Miklós és Stumpf István mellett.

Helyükre Farkas Örsöt, Rogán Antal propagandaminiszter közeli munkatársát nevezték ki államtitkárnak. A 444 felidézi, hogy Farkas Örs korábban azzal szerzett magának kétes ismertséget, hogy George Clooney Oscar- és Golden Globe-díjas színész Orbán Viktort ért bírálata mögött is Soros Györgyöt vizionálta. Ő ezidáig helyettes államtitkári rangban felügyelte a titkosszolgálatokat, hamarosan pedig Varga Judit helyére is beülhet az Országgyűlésbe.

További változás, hogy Bíró Marcell a mai nappal a miniszterelnök nemzetbiztonsági főtanácsadója lett. Ez Orbán Viktor közlönyös határozatából derül ki. Bíró ezt megelőzően gyors ütemben távozott a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának vezetői posztjáról.

Az újonnan létrehozott tisztség révén Orbán Viktor a nemzetbiztonsági főtanácsadója útján elláthat bármely kiemelt fontosságú védelmi kül- és belpolitikai, honvédelmi, nemzetbiztonsági, rendészeti, idegenrendészeti, bűnmegelőzési, bűnüldözési, büntetés-végrehajtási, valamint katasztrófavédelmi vagy egyéb rendvédelmi szakpolitikai feladatot. Bíró Marcell a miniszterelnök nemzetbiztonsági, honvédelmi, valamint rendvédelmi tevékenységének koordinálásáért lesz majd felelős és a Védelmi Tanács üléseit is ő vezeti majd. Mindezek mellett a rendvédelmi szervek, a a Honvédség és a NAV tevékenységét is figyelemmel kíséri.