katonaság;Honvédelmi Minisztérium;honvédség;törvénymódosítás;

Az Orbán-kormány apránként akarta megváltoztatni a honvédek jogállásáról szóló törvényt, de aztán úgy döntött, inkább eltörli az egészet

Egy friss javaslat szerint a jövőben nem törvény, hanem kormányrendelet, vagyis alacsonyabb szintű, bármikor átírható jogszabály rendelkezik a katonákról.

A honvédek jogállásával összefüggő törvények módosítását, a szabályok „aktualizálását” célzó törvénymódosítást készített elő a Honvédelmi Minisztérium, amely tervezet 37 törvényt módosít, valamint egyet hatályon kívül helyez. Az egyetlen megszüntetni kívánt jogszabály pedig éppen a katonaság rendszerét alapjaiban meghatározó egyik legfontosabb, a honvédek jogállásáról szóló törvény – vette észre a hvg.hu

A kormány honlapjára felkerült tervezet szerint

a jövőben nem törvény, hanem kormányrendelet, vagyis alacsonyabb szintű, bármikor átírható jogszabály rendelkezik a honvédek jogállásáról.

A portál felidézi, hogy a honvédek jogállásáról szóló törvényt régóta próbálja erőből átírni a tárca és a vezérkar, a folyamat párhuzamosan zajlott azzal, hogy 2023 első felében az állomány radikális „fiatalításába” fogtak, kirúgva sok tisztet, főtisztet és tábornokot. A hvg.hu információi alapján az eredeti tervek szerint az új jogállási törvény tavaly szeptemberben, az őszi parlamenti ülésszak elején került volna az Országgyűlés elé, így lett volna idő az elfogadás után a szükséges jogi és szervezeti átalakítások levezénylésére, hogy 2024 január elsejétől életbe is léphessen. A törvény átfogó módosító javaslatát azóta sem nyújtották be, és ez már nem is terv, mert

a túl sok kritikus pont miatt átdolgozásra „házon belül” is visszavonták az új jogállási törvény koncepcióját. 

A forgatókönyv azóta az első időkben az volt, hogy a jogállási törvényt apránként, kisebb-nagyobb módosításokkal „lopakodva” változtassák meg, méghozzá rendeleti úton, veszélyhelyzeti kormánydöntésekkel, illetve miniszteri rendeletekkel.

Most viszont szintet lépnek azzal, hogy már nem is próbálkoznak a jogállási törvény apránkénti átírásával, inkább hatályon kívül helyezik az egészet. A következő lépés a hvg.hu információi szerint az lehet, hogy

a korábban az érintettek által erősen kritizált új jogállási törvény koncepcióját – részben vagy egészben – beépítik az új kormányrendeletbe, és nem lesz róla további vita. 

A portál úgy tudja, az a terv marad, hogy megszűnne a hivatásos és a szerződéses jogviszony, és egyetlen új jogviszony lesz, amit a katonával határozatlan vagy határozott időre kötnek. Ez lényegében megfelel a szerződésesnek, csak az átsorolás „kondícióin” lehet vita. Egyelőre létezik önkéntes tartalékos jogviszony is – így ezredes például Novák Katalin lemondott államfő férje is –, amelyet már most igyekeznek jobban feltölteni.

Megnyitnák például az önkéntes tartalékos szolgálat lehetőségét a 3000 fő feletti népességű települések polgármesterei előtt, akiknél az összeférhetetlen megbízatások alóli kivételek közé ez is bekerülne.

A jogállási törvény eltörlésével és a honvédek jogállásáról szóló szabályok kormányrendeleti szintű átírásával kapcsolatban kérdés, hogy ily módon áterőlteti-e az állományon a kormányzat és a honvédelmi vezetés azokat a vitás, az állomány tagjai közt elégedetlenséget szült – jellemzően munkajogi, munkaszervezési és pénzügyi ötleteket – amelyek a portál szerint a következők:

  • megszűnik a jelenlegi, egyértelmű kereseti szinteket tartalmazó illetménytábla és helyette sávos bérezés lenne, egy tól-ig határon belül a katona parancsnoka döntene a fizetés konkrét összegéről.

  • a konkrét fizetési összeg meghatározásához hasonlóan nagyobb mozgásteret terveznek a jogviszony meglétéhez kapcsolódóan is, mivel azt teljesítmény értékelés alapján is meg lehetne szüntetni.

  • nem lenne általános és speciális beosztás és előmenetel, ehelyett minden beosztáshoz több rendfokozatot rendszeresítenének. 

  • a jelenleg elérhetőnél kevesebb, csak háromféle bérpótlék maradna: a katonai titkosszolgálatnál dolgozóké, a tűzszerészeké és a speciális feladat végrehajtásáért járó pótlék.

  • a Magyar Honvédséggel kötött tanulmányi szerződés esetén, ha 6 évnél korábban távozik a seregből az illető, akkor a képzés díját vissza kellene fizetnie.

  • a szabadság e formában megszűnik, helyette „szolgálatmentes nap” lenne, és a katonának kisebb mozgástere lenne eldönteni, mikor veszi ki ezeket a napokat, a parancsnok döntési jogköre nőne.