gyermekvédelem;felmérés;Publicus Intézet;

Gyermekvédelem: a többség szerint nem szigorítani kellene, elég lenne a törvényeket betartani

Az emberek több mint háromnegyede egyetért azzal a tervezett alaptörvény-módosítással, amelynek értelmében a jövőben nem részesülhetnének elnöki kegyelemben a gyerekek sérelmére elkövetett bűncselekmények miatt elítélt bűnözők – derült ki a Publicus Népszava számára készített reprezentatív felméréséből. 

Orbán Viktor a kegyelmi botrány kirobbanása után nyújtotta be a javaslatot, amellyel a megkérdezetteknek összesen 84 százaléka egyetért. A kormánypárt szavazói körében ez az arány 97 százalék, de az ellenzékieknél is magasnak mondható 76 százalék.

Azzal a kérdéssel kapcsolatban ugyanakkor, hogy hogyan lehetne a gyerekeket a jelenleginél hatékonyabban megvédeni a pedofil bűnözőktől, a válaszadóknak csupán 34 százaléka gondolja, hogy új jogszabályokra, a törvények szigorítására lenne szükség. A többség, 58 százalék szerint inkább a jelenlegi törvényeket kellene hatékonyabban betartatni. A legtöbben a Fidesz szavazói közül hisznek a jogszabályok szigorításában (44 százalék), de még közöttük is 51 százalékos többségben vannak azok, akik szerint a jelenlegi törvényi környezetben is meg lehetne védeni a gyerekeket.

81 százalékos többségben vannak a megkérdezettek körében, akik szerint lennének megoldások, hogy a jelenleginél hatékonyabban szűrje ki a rendszer a pedofil embereket a gyerekekkel dolgozók közül, és csupán 5 százalék gondolja ennek ellenkezőjét (14 százalék nem tudott erre a kérdésre válaszolni). A felmérésben résztvevők 54 százaléka szerint a legfontosabb megoldandó probléma a gyermekvédelem területén, hogy alaposabb alkalmassági vizsgálatnak kellene alávetni a gyermekvédelmi intézményekben dolgozókat. Minden ötödik ember szerint a jelzőrendszer megerősítése lenne a legfontosabb, minden tizedik úgy gondolja, jobban meg kellene fizetni az ágazatban dolgozókat, 7 százalék pedig úgy véli: több nevelőszülőt kellene alkalmazni.

Abban a kérdésben, hogy a konkrét bicskei esetben ki hibázhatott az elítélt bűnösökön kívül, igencsak megoszlanak a vélemények. A legtöbben (59 százalék) az intézmény dolgozóit tartják felelősnek, annak ellenére, hogy az évek során többen is próbálták felhívni a figyelmet a gyermekotthonban folyó bűncselekményekre. A válaszadók 39 százaléka szerint a hatóságok hibáztak, 28 százalék szerint az állam, 27 százalék szerint pedig az akkori fővárosi vezetés hibázott. (A kérdésben több választ is meg lehetett jelölni.) Pártpreferencia szerint az állam felelősségét firtatók esetében van a legnagyobb eltérés: a Fidesz szavazóinak csak 14 százaléka gondolja, hogy mulasztott az állam, míg az ellenzékiek 44 százaléka gondolkodik így.