Görögország;F-16;lezuhant harci repülő;gyakorlatozás;

2024-03-20 16:53:00

Lezuhant egy F-16-os vadászgép Görögországban

Két helikopter, két katonai repülőgép és egy haditengerészeti fregatt is részt vett a mentési műveletben, amelyhez később a parti őrség hajói is csatlakoztak.

Lezuhant egy F-16-os vadászgép szerdán gyakorlórepülés közben az Égei-tengeren az Athéntól 175 kilométerre északkeletre fekvő Pszatúra sziget közelében, az illetékesek mentőakciót indítottak, miután a pilóta katapultált - közölték a görög hatóságok szerdán.

Helyi tisztségviselők elmondása szerint két helikopter, két katonai repülőgép és egy haditengerészeti fregatt is részt vett a mentési műveletben, amelyhez később a parti őrség hajói is csatlakoztak.

Görögország jelenleg nagyszabású katonai modernizációs program részeként korszerűsíti F-16-os flottáját. A program célja, hogy lépést tartson a rivális Törökország légi flottájával.

A szerdai baleset néhány órával azután történt, hogy Görögország átvett három amerikai gyártmányú MH-60R Seahawk haditengerészeti helikoptert. A gyártó Lockheed Martin közölte, hogy 2025-ben további négy helikoptert fog leszállítani Görögországnak.