Európai Parlament;magyar politikusok;orosz propagandatevékenység;orosz-ukrán háború;

Orosz propaganda uniós terjesztésére fizethettek le magyar politikusokat

A cseh titkosszolgálat leplezett le egy hálózatot.

Magyar politikusok is részei lehettek annak a Oroszország által finanszírozott propagandahálózatnak, amelyet a cseh titkosszolgálat leplezett le - derül ki a hvg.hu lapszemléjéből, amely a Der Spiegel, a Der Standard és a cseh Deník N alapján készült.

Arról, amit a csehek kiderítettek, maga Petr Fiala miniszterelnök számolt be. E szerint a csoport a lefizetett csoport  prágai székhelyű Voice of Europe hírportálon keresztül terjesztette az orosz propagandát, amely az Európai Uniót igyekszik eltántorítani Ukrajna támogatásától az orosz hadsereg elleni harcban.

A titkosszolgálati jelentés szerint a hálózat olyan tevékenységet folytatott, amely súlyos következményekkel jár Csehország és az EU biztonságára nézve. Tevékenységének híre állítólag az Európai Parlamentig is eljutott, de erről Petr Fiala nem beszélt bővebben. A Voice of Europe nevű portál szerda este óta már nem elérhető.

Egyes európai politikusok, akik a Voice of Europe-pal együtt dolgoztak, Oroszországtól kaptak fizetést,

a pénz pedig néhány esetben a júniusi európai parlamenti választásra való választási kampányukat is fedezte. Cseh külügyi források szerint német, belga, francia, magyar, holland és lengyel politikusok kaptak fizetést ilyen célból. 

Ami a pártokat illeti, a titkosszolgálati jelentésben név szerint a szélsőjobboldali Alternatíva Németországért (AfD) szerepel.

A Spiegel úgy tudja, hogy a hálózat leleplezésében mintegy féltucat európai hírszerző szolgálat vett részt. A Voice of Europe mögött állítólag Viktor Medvecsuk, egy ukrán származású oroszpárti oligarcha, Vlagyimir Putyin orosz elnök közeli barátja áll.