Európai Parlament;Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom;Alternatíva Németországért;orosz kémügy;

2024-04-02 07:13:00

Megnevezték azokat a személyeket, akik a titkosszolgálatok szerint a Kreml pénzéből terjesztik Magyarországon az orosz propagandát

A portáljuk, a Visegrad Post 2019-2020-ban kapott 4 millió forintot a Nemzeti Kulturális Alaptól, az NKA-t felügyelő Kásler Miklós miniszteri keretéből is. Németországban a szélsőjobboldali AfD körül gyűrűzik ugyanez a botrány.

Németországban nagy visszhangja volt annak a leleplezésnek, amelyről Petr Fiala cseh kormányfő tett bejelentést a múlt héten. Egy orosz propagandahálózat a migráció- és Nyugat-ellenes, Soros Györgyöt egyfajta démonként beállító portálon, a Voice of Europe-on keresztül Csehország és az EU biztonságára nézve is rendkívül veszélyes, dezinformációs tevékenységet folytatott.

Ami feltűnő volt a portálon legutóbb közzétett posztokban, az a Németországgal kapcsolatos hírekre való összpontosítás. „A súlyos szexuális támadások 100 százalékát és az összes frankfurti bűncselekmény 57,4 százalékát külföldiek követik el” - ez volt a szerdán megjelent utolsó cikk címe, amelyet röviddel a Voice of Europe betiltása előtt tettek közzé. Gyakran írtak a rossz német gazdasági helyzetről. Feltűnően gyakran idézték Alice Weidelnek, a jobboldali populista Alternatíva Németországért (AfD) párt társelnökének kormányellenes narratíváit. 2023 közepe, a portál újraindítása óta három németországi AfD-s politikussal készítettek interjút, így Maximilian Krah európai parlamenti képviselővel, aki a párt csúcsjelöltje a júniusi EP-választásokon, valamint Petr Bystron bajor Bundestag-képviselővel, aki második ezen a listán. A február 10-én megjelent interjúban Maximilian Krah egyebek közt kijelentette, hogy Oroszország Ukrajna elleni háborúja mögött ésszerűség áll, és fontos, hogy mindkét oldalt meghallgassuk.

Cseh biztonsági körökre hivatkozva a Deník N és a Spiegel arról számolt be, hogy német, francia, lengyel, belga, holland és magyar politikusok titkos adományokat kaptak a június 9-i európai parlamenti választások kampányához. Személyes prágai készpénzátadásokról és kriptovalutákban történő, összesen több százezer eurónyi átutalásokról beszélnek. Krah a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak azt állította, "soha" nem folyt hozzá pénz. A Spiegel és a Deník N arról számolt be, hogy mások mellett Petr Bystronhoz is folyt pénz. A ČTK cseh hírügynökség pénteki híre szerint válaszul Bystron beperelte a Deník N-t.

A lengyel belföldi titkosszolgálat, az ABW szerdán bejelentette: Varsóban és a sziléziai Tychyben 48 500 eurót és 36 000 dollárt foglaltak le. A Rzeczpospolita című lap szerint egy "lengyel és európai politikusokkal kapcsolatban álló" lengyel állampolgár ellen kémkedés miatt emeltek vádat.

Ami Magyarországot illeti, hvg360 megbízható forrásra hivatkozva azt írta, a cseh elhárítás akciója valójában egy olyan titkosszolgálati művelet része, amelyben több európai kémelhárító szerv, köztük a magyar kémelhárítás is koordináltan dolgozott. Az egyik személy, aki a magyar elhárítás látókörébe került a nyomozás során, az a francia Nicolas de Lamberterie, aki már a 2000-es évek közepén a Toroczkai Lászlóhoz köthető Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom franciaországi elnökeként tevékenykedett. Szerepel a másik érintett személy, Almássy Ferenc magyar–francia állampolgár által üzemeltetett Visegrad Post (VP) szerzői közt is - ez a lap áll az elhárítás érdeklődésének középpontjában. A valós aktivitást alig mutató VP 2019-2020-ban 4 millió forintot kapott a Nemzeti Kulturális Alaptól, az NKA-t felügyelő Kásler Miklós miniszteri keretéből.