Matolcsy György;Magyar Nemzeti Bank;baráti kör;Matolcsy Ádám;Száraz István;Somlai Bálint;

Forrósodik a talaj Matolcsy Ádám baráti körének a lába alatt, elkezdte külföldre menteni a vagyonát

Matolcsy György jegybankelnöki mandátuma 11 hónap múlva lejár.

Úgy tűnik, elkezdte külföldre menteni a vagyonát Matolcsy Ádám baráti köre. A Válasz Online cikke szerint az MNB regionális cége, a varsói tőzsdén jegyzett Globe Trade Centre (GTC) Group közreműködésével teszik ezt.

A GTC Group eddig 42 milliárd forintnyi eurót fizetett a Matolcsy Ádám–Száraz István-kör által kezelt tíz ingatlanért; köztük olyanokért, amelyeket korábban éppen az MNB portfóliójából vettek ki. A lap felidézi, hogy az MNB-alapítványok vagyonkezelője, az Optima Zrt. 2020-ban megvásárolta a varsói tőzsdén jegyzett, Lengyelországban, Magyarországon, Bulgáriában, Szerbiában és a térség más államaiban is aktív GTC többségi tulajdonrészét, ezzel a Matolcsy György elnökölte jegybank regionális ingatlanpiaci szereplővé vált.

Ez a többi között azt is jelentette, hogy az MNB magyar és lengyel leágazásai közötti szürkezónában furcsa adásvétel-sorozatok indultak. Ezek haszonélvezői privát érdekeltségek lettek, jellemzően ingatlan- és magántőkealapok, amelyek kivétel nélkül a Száraz Istvánhoz köthető Quartz Befektetési Alapkezelő irányítása alatt állnak.

Mivel Matolcsy György második, egyben utolsó MNB-elnöki ciklusa 11 hónap múlva véget ér, a lap szerint eljött a végső ingatlanügyi számvetés ideje. Fia, Matolcsy Ádám baráti köre pedig hozzá is látott a vagyonátmentéshez az elmúlt egy-két évben. Ez annak ellenére zavartalanul folyik, hogy a jegybankelnök mostanában többször is nyilvános vitába keveredett az Orbán-kormánnyal. Korábban a kabinet ígért egy törvénymódosítást is, amely átláthatóbbá tette volna az MNB vagyongazdálkodását, aztán visszavonta. A visszavonás mellett szakításról azért sincs szó a lap szerint, mert Matolcsy-körnek 23 százalékos tulajdonrésze van a Mészáros Lőrinc felcsúti oligarcha, Orbán Viktor gyerekkori iskolatársa érdekeltségébe tartozó MBH Bankban.

A Válasz Online szerint mostanra világosan kirajzolódik, milyen épületeket járattak kézről kézre azért, hogy az egymást követő adásvételekből a lehető legnagyobb hasznuk legyen. Ezekben Matolcsy Ádámon és Száraz Istvánon kívül érintett még Somlai Bálint és Stofa György is, aki szintén a baráti kör tagjai. Az ingatlanok között vannak olyanok, amelyek a Quartz-alapoktól indulva jutottak el GTC-hez, majd végül sikeresen továbbértékesítették őket a piacon. De vannak köztük volt jegybanki érdekeltségek is, amelyeket a baráti körtől a GTC, vagy maga az MNB vett vissza, ezeket a lap részletesen bemutatta.

A portál megkeresésére a GTC azt közölte, hogy a Quartz Befektetési Alapkezelővel nincs semmilyen kapcsolata, „nem alakult ki állandó felvásárlói viszony”, csakhogy az ügyletekből ennek éppen az ellenkezője rajzolódik ki. Ráadásul indirekt bizonyítékra is bukkantak a GTC és Száraz István összefonódásával kapcsolatban, utóbbi ugyanis 2022 nyarán alapított egy Yeliah UK Ltd. nevű társaságot Laddingfordban, egy angliai falucskában, a tőle elvben független varsói óriáscég pedig szintén két éve, hogyan-hogyan nem, ugyanazon cím alatt létrehozott egy saját leányvállalatot, a GTC UK Real Estate Investment Ltd.-t. A két cég igazgatója is ugyanaz. 

Matolcsy Ádám nem válaszolt a lap megkeresésére.