Fidesz;ellenzék;LMP;családi pótlék;Hende Csaba;

Hende Csaba a családi pótlék emeléséről: Aki nem dolgozik, az ne is egyék

Az LMP a családi pótlék összegének megemelését kezdeményezte, amit az ellenzék támogatott, a kormánypártok nem.

Az LMP-s Kanász-Nagy Máté és Ungár Péter a 2008 óta változatlan összegű családi pótlék emelését kezdeményezte a törvényalkotási bizottság április 4-i ülésén. Az ellenzéki pártok támogatták a javaslatot, a kormánypárti többség azonban leszavazta.

Az rtl.hu megszerezte az ülés jegyzőkönyvét, eszerint a fideszes Hende Csaba felidézte, hogy a Népjóléti Bizottság március 5-i ülésén sokórás, részletekbe menő vita zajlott le a témában. Ezen a kormánypárti politikus szerint kiderült, hogy a Fidesz-KDNP és a baloldali pártok közötti filozófiai különbség van a családi pótlék kérdésében. Érvelését úgy folytatta:

„Nem akarok ennek most a részleteibe belemenni, de teljesen világos, hogy amikor 4 millió 700 ezer a foglalkoztatottak száma, történelmi csúcsponton vagyunk, amikor munkaerőhiány van az ország szinte minden területén, szinte minden ágazatban (…). Akkor tehát természetesen mindenkinek módja van, aki dolgozni akar, hogy dolgozzon, és el is várható mindenkitől, hogy dolgozzon, mert aki nem dolgozik, az ne is egyék” - mondta.

A törvényalkotási bizottság fideszes elnöke szerint a kormánypárti képviselők már részletesen kifejtették az álláspontjukat, abban pedig nem történt változás, úgyhogy többen nem is szólaltak fel a témában.

Hende Csaba szavaira a DK-s Gy. Németh Erzsébet úgy reagált, hogy ha a Fideszen múlik, „az állásukat elvesztő és a fizetésükből megélni képtelen szülők gyerekei nyugodtan éhen is halhatnak. Őket hagyta magára az Orbán-kormány a megélhetési válság kellős közepén”.

Az RTL beszámolójában felidézi a családi pótlék 2008 óta változatlan összegeit is. Ezek a következők:

  • egy gyerek után 12 200 forint;

  • egyedülálló szülő esetében 13 700 forint;

  • két gyerek esetén, gyerekenként 13 300 forint;

  • egyedülálló szülőknél két gyerek után gyerekenként 14 800 forint;

  • három vagy több gyerek után gyerekenként 16 000 forint;

  • egyedülálló szülő nevel három vagy több gyereket: 17 000 forint/gyerek;

  • a tartósan beteg, illetve súlyos fogyatékos gyerekek után 23 300 forint;

  • egyedülálló szülő esetén 25 900 forint.