Irán;Izrael;Egyesült Államok;diplomácia;támadás;

Izrael azonnal vissza akart vágni Iránnak, Joe Biden beszélte le az izraeli miniszterelnököt

Úgy tűnik, Izrael egyelőre nem is fog csapást mérni Iránra. A nyugati világ egyhangúlag kiállt a zsidó állam mellett.

Joe Biden amerikai elnök telefonhívásán múlott, hogy Izrael nem vágott vissza Iránnak azután, hogy szombat éjjel és vasárnap hajnalban több mint 300 drónt, illetve cirkáló- és ballisztikus rakétát indított el Izrael felé – értesült a The New York  Times. Az amerikai lap információi szerint Benjamin Netanjahu és a hadi kabinetje több tagja is előnyben részesítette volna a válaszcsapást, de az iráni arzenálnak eleve csak a töredéke érte el a zsidó állam területét, és az sem okozott jelentős kárt, Joe Biden pedig meggyőzte az izraelieket, hogy lefújják az akciót, mondván, nem kellene hagyni, hogy tovább fajuljon a helyzet.

És úgy tűnik, nem is fog – derül ki a The Times of Israel cikkéből –, ezt sejteti legalábbis, hogy Beni Gantz ellenzéki vezető, tárca nélküli miniszter, az izraeli hadi kabinet tagja vasárnap délután arról beszélt, Izrael a „megfelelő időben” meg fogja fizettetni Iránnal a támadás árát, és választ fog adni rá, az elhárítása ráadásul eleve stratégiai győzelemnek számít a perzsa országgal szemben. 

Az iráni drón- és rakétarajból csak 2-3 ballisztikus rakéta csapódott be a dél-izraeli Nevatim légitámaszponton, a többit az izraeli légvédelem, amerikai brit és francia segítséggel már Szíriában és Jordániában leszedte az égről. Szíria területén már közvetlenül az iraki-szíriai határ mellett lelőttek néhányat. 

Az irániak megtorlásként támadtak azután, hogy Izrael április 1-én légicsapást mért a Szíria fővárosában, Damaszkusz Mazzeh nevű kerületében fekvő iráni nagykövetségi épületkomplexumra. Ebben az izraeliek Mohammad Reza Zahedi vezérezredessel, az iráni Forradalmi Gárda egyik parancsnokával, három iráni tábornokkal és két másik magas rangú katonatiszttel végeztek. A damaszkuszi légicsapásban összesen 12 ember vesztette életét.

Az amerikaiak már korábban figyelmeztették Izraelt, hogy semmilyen Irán elleni támadásban nem vesznek részt, a szombat éjjel és vasárnap hajnali iráni támadássorozat után a nyugati világ egyhangúlag kiállt Izrael mellett. Izrael védelmében, a teheráni vezetés ellen a többi között kiállt az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Kanada, Németország, Dánia, Csehország, Norvégia és Argentína is.

Ami Magyarországot illeti, Orbán Viktor összehívta a Védelmi Tanácsot, magyar részről pedig a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter biztosította szolidaritásáról Izraelt, aki vasárnap telefonon egyeztetett Jiszráel Katz izraeli külügyminiszterrel.

„Biztosítottam kollégámat, hogy Magyarország szolidáris Izraellel és az izraeli emberekkel, egyúttal egyértelművé tettem, hogy határozottan elítéljük az országot ért támadást”

 - írta  Facebook-bejegyzésében a magyar tárcavezető. Vasárnap a G7 és az ENSZ BT is ülést tart az ügyben. Kína, Oroszország és Törökország eközben önmérsékletre szólította fel a feleket, Ferenc pápa az erőszakhullám leállítását sürgette.

Török részről Hakan Fidan külügyminiszter mondta meg az iráni kollégájának, Hosszein Amirabdollahiannak, hogy az ankarai vezetés nem szeretné, ha Irán további eszkalálná a helyzetet. Ez azért figyelemre méltó, mert a Recep Tayyip Erdogan török elnök és kormánya Izrael legkeményebb kritikusának számít, legalábbis ami a gázai háborút illeti.

A katonai vagy diplomáciai támogatás miatt Iránban vasárnap bekérették a brit, a francia és a német nagykövetet is. Az amerikait nem tudták, Irán és az Egyesült Államok között 1979 óta nincs hivatalos nagyköveti szintű kapcsolat. Ami az Egyesült Királyságot illeti, maga Rishi Sunak miniszterelnök büszkélkedett azzal, hogy a Brit Királyi Légierő (RAF)  vadászrepülőgépei lelőttek néhány iráni drónt. A franciák a légtérvédelembe szálltak be, Daniel Hagari, az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője azt nem tudta megmondani, hogy francia vadászrepülőgép lelőtt-e uráni drónt vagy rakétát. 

A teheráni vezetés azt állítja, 72 órával a drón- és rakétaraj elindítása előtt értesítette a szomszédait arról, mire készül. Támadássorozatának Izraelben egy sebesültjéről tudni, arról a hétéves beduin kislányról, akire alvás közben zuhant rá egy iráni rakéta vagy izraeli elfogó rakéta repesze a dél-izraeli Arad városa mellett. Ő súlyos fejsérülést szenvedett, már át is esett az első műtéten a beér-seva-i kórházban.