Fidesz;Orbán Viktor;önkormányzati választások;Róna Dániel;EP-választás 2024;

Orbán Viktorék várhatóan az elmúlt tizennégy év legnehezebb választása elé néznek

Róna Dániel politológus szerint a gazdasági bajokat kormánypárti politikai hibák tetézik.

Azóta, hogy 2010-ben hatalomra került, most vág neki a legrosszabb esélyekkel egy választásnak a Fidesz – értékelte Róna Dániel politológus, a 21 Kutatóközpont igazgatója a kormánypárt kilátásait az EP-választáson.

Kiindulási pontként a politológus elmondta, hogy rosszabb a gazdaság helyzete, mint korábban volt.

A Fidesz egészen 2019-ig úgy készülhetett az összes választásra, hogy kifejezetten emelkedő pályán volt a gazdaság, nőttek a reálbérek, javultak a jóléti mutatók. 

A pandémia megakasztotta a folyamatot, de az emberek ezért kevésbé a Fideszt hibáztatták, a kormány pedig a 2022-es parlamenti választás előtt rengeteg pénzt osztott szét.

Az elmúlt években azonban nagyon magas infláció, gazdasági visszaesés, romló népjóléti számok jellemezték a kormány teljesítményét – állapította meg Róna Dániel. A jelek szerint most osztogatásra sincs lehetőség. A szavazók jelentős része, ha úgy érzi, hogy jobban él, akkor a soron következő választáson hajlamos megjutalmazni, ellenkező esetben megbüntetni a kormánypártot. Ez a szempont mindeddig a Fidesz mellett szólt, ezúttal viszont ellene lesz.

Róna Dániel úgy látja, hogy a Fidesz az elmúlt tizennégy éve legnehezebb választása elé néz. 

A gazdasági bajok mellett a politikai konkurencia is erősebbé vált Magyar Péter megjelenésével. Az EP-választási rendszer nem kedvez annyira a Fidesznek, mint az országgyűlési: az ellenzéki oldalon ezúttal nincs összefogási kényszer, ezért az ellenzéki kínálat is sokszínűbb.

A politológus szerint Orbánék három jelentős hibát is elkövettek az utóbbi hónapokban. Az első az volt, ahogyan a Fidesz a kegyelmi botrányt kezelte. Nehéz megmondani, mi lett volna a helyes eljárás, de azt Róna Dániel mindenképpen a hibák közé sorolja, hogy Orbán Viktor miniszterelnök – a megmentésükre tett kísérlet nélkül – elengedte Novák Katalin köztársasági elnök, valamint Varga Judit volt igazságügyi miniszter kezét, aki a Fidesz EP-listájának vezetője lett volna.

A Fidesz ezzel két népszerű női politikusát veszítette el, a pedofilügy pedig éppen az ő bukásuk miatt kapott kiemelt figyelmet. Az ezzel kapcsolatos hírek és az erről tudósító portálok olvasottsága a politológus szerint nem volt kiemelkedő a miniszterelnöki beavatkozás előtt – azután vált azzá.

Ennél is nagyobb gondot okoz a kormánypártnak, hogy a botrány kirobbanása óta eltelt hónapokban képtelen „uralni a napirendet”: egyszerűen nem tud olyat mondani, ami érdekesebb, mint a kegyelmi ügy vagy Magyar Péter. „Nem emlékszem arra, hogy előfordult hasonló a Fidesszel, amikor ilyen hosszú ideig nem volt képes visszavenni az irányítást a kommunikációs térben” – tette hozzá.

Második problémaként említette a politológus, hogy Magyar Péter feltűnésére is rosszul reagált a Fidesz. Az ellene zajló karaktergyilkosság nem tűnik hatásosnak. Nem tudni, hogyan állna Magyar Péter népszerűsége és ismertsége, ha nem folyna vele szemben kormányzati propaganda, de úgy tűnik, inkább megemeli személyének jelentőségét és súlyát, hogy elképesztő energiát mozgósít ellene a Fidesz. Nem valószínű, hogy a magánéleti szálra koncentráló negatív kampány sok szavazót elidegenített volna.

Szintén sokatmondó, hogy főpolgármester-jelöltnek Szentkirályi Alexandrát, EP-listavezetőnek pedig Deutsch Tamást nevezte meg a Fidesz – közölte Róna Dániel. Egyikük sem a legjobb választás. Varga Judit például lényegesen népszerűbb volt, mint Deutsch Tamás. Két fontos pozícióról van szó, elvileg ennek a két jelöltnek kellene vinnie a kampányt, nekik kellene lelkesíteniük a Fidesz-szavazókat. Szentkirályi a Fideszen kívüli szavazókat biztos nem tudja megszólítani, márpedig a kormánypártiak kisebbséget alkotnak Budapesten.

Az ilyen hibák – tehát az, ahogyan a Fidesz a kegyelmi botrányt kezelte, ahogyan Magyar Péter megjelenésére reagált és amilyen jelölteket helyezett kulcspozícióba – Róna Dániel szerint nem voltak jellemzők a Fideszre az elmúlt években. Nyilván a kormánypárt fogja a legtöbb szavazatot kapni az EP-választáson, de a politológus szerint az is benne van a pakliban, hogy a Fidesz ezúttal 45 százalék alatti szavazatarányt kap, ami a legkevesebb lenne 2010 óta.