Orbán Viktor;Svájc;Karmelita kolostor;

Magyarország EU-elnökségéről tárgyalt Orbán Viktor a svájci elnökkel

Szóba került még az ukrajnai és a közel-keleti háborús konfliktus, valamint a svájci-magyar gazdasági együttműködés is.

Magyarország EU-elnökségéről, az ukrajnai és a közel-keleti háborús konfliktusokról valamint a svájci-magyar gazdasági együttműködésről tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök Viola Amherddel, a Svájci Államszövetség elnökével pénteken a Karmelita kolostorban - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Havasi Bertalan állítása szerint a svájci elnök egyebek közt arról bezélt, hogy Svájc örömmel tekint az uniós magyar soros elnökség elé és kész a legszorosabb együttműködésre a fél éves közös munka során. Tárgyaltak gazdasági kérdésekről is, majd a világban egyre súlyosabbá váló háborús konfliktusok ügyét tekintették át.

Orbán Viktor és Viola Amherd szerint az izraeli-palesztin feszültséget hűteni kell, és a deeszkaláció érdekében kell dolgozni. A svájci elnök az ukrajnai háború kapcsán bemutatta a júniusban Svájcban megtartandó békekonferenciával kapcsolatos elképzeléseit.

Orbán Viktor elmondta, Magyarország minden békekezdeményezést támogat, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a béketárgyalásokat azonnali tűzszünetnek kell megelőznie.