leépítés;Magyar Posta;Nagy Márton;

Nagy Márton büszkén bejelentette, hogy bezártak 354 postát, 2327 embert pedig kirúgtak

A varázsszó a racionalizálás. Nem kirúgtak, hanem „racionalizáltak” 2327 embert.

Győzelmi jelentést tett Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a Magyar Postáról, ennek keretében büszkén ecsetelte a bezárt posták és a kirúgott munkavállalók számát - derül ki a Portfolio cikkéből. 

A posta volt, van és lesz - jelentette ki a tárcavezető, majd ismertette a 2023-as év adatait:

  • a Magyar Posta 246 milliárd forintos árbevételt ért el,

  • 445 millió darab levelet kézbesített,

  • 29 millió csomagot kezelt,

  • 138,6 millió csekkbefizetést tett lehetővé 1800 milliárd forint értékben,

  • 1,8 millió darab állampapír-tranzakciót hajtott végre,

  • elindították a posta partner programot,

  • üzembe helyezték az 550. csomagautomatát,

  • megteremtették az alapjait, hogy külföldön is terjeszkedjenek.

Gondolatait Nagy Márton azzal folytatta, hogy miniszterként feladata a Magyar Posta működésének „racionalizálása” volt, ami virágnyelven azt jelenti, hogy postákat zártak be és tömegével rúgtak ki alkalmazottakat.

– A hálózat tekintetében 2022-ben végeztük el a feladatot, 354 postahelyszínt zártunk be, amelynek a látogatottsága kiemelten alacsony volt, 2231 állandó postaszolgáltatóhely van még mindig. 2023-ban 561 posta partner szolgáltatóhellyel rendelkezünk. (...) 23 919 fős létszámról 21 592 főre csökkent a posta létszáma, 2327 fő racionalizálását jelenti.

Ami az elvárásokat illeti, Nagy Márton felszólÍtotta a Magyar Postát, hogy érjen el minden magyar állampolgárhoz, fizikai vagy digitális úton, legyenek elérhetőek a postai szolgáltatások kistelepüléseken is, kézbesítsék a csomagokat minden fogyasztónak, segítsék a mindennapi ügyeket. Célul tűzték ki azt is, hogy a Magyar Posta képes legyen 100 százalékban saját erőből, önfinanszírozásból működni, legyen elkötelezett Magyarország klímapolitikai céljainak az elérésében és vegyen részt a digitális átállásban.