Orbán Viktor;konferencia;vendégmunkások;letelepedési kötvénybiznisz;

Orbán Viktor szerint Magyarországon a migránsok száma zéró, kár, hogy ezt néhány tízezren már cáfolták

A miniszterelnök mintha nem ismerné a saját kormányának az intézkedéseit.

Az Orbán Viktor részvételével tartott brüsszeli szélsőjobboldali konferencia főleg arról a bornyrt betiltási kísérletről marad – értsd: a szólásszabadság korlátozásáról – marad emlékezetes, amely ellen a brit az olasz, a belga miniszterelnök is szót emelt, de a végül mégiscsak megrendezett eseményen résztvevőinek is eszébe jutott egy-egy merész gondolat.

Az egyik ilyen gyöngyszemet maga Orbán Viktor ejtette el

„Így igaz. Magyarországon a migránsok száma zéró. Az ok egyszerű: van egy rendszerünk. Van egy határunk. Ha ezt illegálisan léped át, az bűncselekmény.”

szögezte le a magyar miniszterelnök.

Ennek a kijelentésnek a szépséghibája csak az – fűzhetjük hozzá – hogy létezik néhány tízezer élő cáfolat, legalábbis nem világos, hogy a miniszterelnök hazudott vagy egyszerűen  megfeledkezett arról a letelepedési kötvények bizniszéről. Mint ismert, a letelepedési kötvény ötlete Rogán Antal fejéből pattant ki még 2012-ben. Hivatalosan arról szólt, hogy külföldiek magyarországi letelepedési engedélyt kaphattak, ha eleinte 250, aztán 300, utána pedig 350 ezer eurót fizettek. Ez sok, főleg távol-keleti üzletember számára joggal tűnhetett vonzó lehetőségnek, a nem túlságosan drága kötvényjegyzés fejében ugyanis az egész Európai Unióban szabadon mozoghatnak, alapíthatnak cégeket és köthetnek üzleteket. Arról nem is beszélve, hogy a futamidejének lejártával Magyarország mindenkinek visszafizeti a 350 ezer euróját, hiszen államkötvényről van szó, amellyel egy-egy kötvényvásárló a magyar államnak adott hitelt.

A rendszer 2013-as bevezetése és 2017-es felfüggesztése közötti időszakban 59 országból csaknem 20 ezer ember – 6543 kötvényt jegyző személy és 13,3 ezer családtag – szerzett kötvényvásárlással letelepedési vagy tartózkodási engedélyt Magyarországon, amelybe a kötvényvásárlók és a velük költöző családtagjaik is beleszámítanak. Nem mellesleg a letelepedési kötvény kárt is okozott a magyar államnak, a profit ugyanis jellemzően a közvetítő cégeknél landolt. NER-közeli vállalkozások mintegy 162 milliárd forintos haszonhoz jutottak, miközben a magyar állam hozzávetőlegesen 30 milliárd forintot bukott a Transparency International Magyarország és a Költségvetési Felelősségi Intézet Budapest akkori számításai szerint.

Azt pedig éppen két hete írta meg a Szabad Európa, hogy az Orbán-kormány a letelepedési kötvényhez hasonlóan könnyen megszerezhető tartózkodási engedélyt tervez kínálni júliustól külföldieknek. A különbség annyi lesz, hogy állampapír helyett most lakást kell vásárolni vagy ingatlanalapba fektetni, amelyek tulajdonosai között természetesen NER-lovagok találhatók. A magyar államnak most sem lesz haszna az üzletből, ellenben tovább növelheti a nagyvárosi ingatlanok árát.

Kérdés az is, hogy ha Magyarországon a migránsok száma zéró, akkor a xenofób pszichózis fenntartásán túl mi értelme van annak, hogy az Orbán-kormány már a kilencedik éve újra és újra meghosszabbítja a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet. Ennek a területi hatályát 2016 tavaszán terjesztették ki az egész országra, azt pedig, hogy 2024. szeptember 7-ig újra meghosszabbították, nemrég a Népszava írta meg először. Tömeges bevándorlásból egyébként nem sok mindent lehetett érezni Magyarországon az elmúlt években, 2023-ban némi erőszak látszott belőle a magyar-szerb határ túloldalán, illetve néhány menekültcsapat a szlovák-magyar határon a szomszéd országban 2023. szeptember 30-án tartott parlamenti választás előtt.

Ráadásul ebbe az egészbe azok a vendégmunkások nem is tartoznak bele, akik közül idén 65 ezer előtt nyitna kaput az Orbán-kormány. Mint ma megírtuk, a paksi bővítés miatt érkező orosz, illetve a Budapest–Belgrád vasútvonal miatt érkező kínai vendégmunkásokat és hírszerzőket a kabinet már jelentős kedvezményekkel várja.