per;Erasmus;Semmelweis Egyetem;Európai Unió Bírósága;

Kezdődhet az Erasmus-per, nincs kivételezés

Az EU Bírósága befogadta hat alapítványi egyetem keresetét. Ítélet másfél-két év múlva várható, hacsak az Orbán-kormány korábban nem teljesíti a szerződéskötéshez fűzött feltételeket – tudtuk meg.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a Népszavának adott múlt szombati interjújában azt állította, hogy az Európai Unió Bírósága befogadta azt a pert, amelyet magyarországi egyetemek indítottak az EU Tanács 2022. decemberében hozott határozata ellen. Az uniós testület ebben megtiltotta, hogy az Unió szerződést kössön az alapítványi formában működő magyarországi intézményekkel, ami lényegében az Erasmus+ oktatási csereprogramból és a Horizont Európa kutatás-fejlesztési programból való ideiglenes kirekesztésüket jelenti. A hivatalos indoklás szerint a tiltás addig marad érvényben, amíg a magyar kormány nem szünteti meg az ilyen intézmények kuratóriumaira jellemző összeférhetetlenséget. A másfél éve zajló eljárásban mostanáig nem sikerült megállapodniuk a feleknek, bár az egyeztetések folyamatosak.

Hat egyetem, közöttük a Semmelweis, tavaly májusban beperelte az EU Tanácsot a határozat miatt az uniós bíróságon, amely egészen a közelmúltig a beadvány befogadhatóságát vizsgálta. Merkely Béla bejelentését – miszerint a bírák két hete befogadhatónak minősítették a keresetet – a bírói testület megerősítette lapunknak. Ez azt jelenti, hogy elkezdődhet a per, amely valószínűleg másfél-két évig fog tartani. A rektor viszont abban bízik, hogy az alperes EU Tanács még az év vége előtt „döntetlent” ajánl, azaz visszalép a pertől. A kormányok képviselőiből álló intézménynek van erre lehetősége, és példák is akadnak rá, hogy az egyik fél visszavonulót fúj, de egy megbízható forrásunk véleménye szerint erre azért nem érdemes nagy tételben fogadni. Ha az Orbán-kormány az év vége előtt végrehajtja a brüsszeli kéréseket, és a nevezett felsőoktatási intézmények ismét szerződhetnek az EU-val, akkor természetesen okafogyottá válik a per.

Merkely Béla az interjúban furcsállotta, hogy bár „uniós szakemberek” azt állították nekik Brüsszelben, hogy a Semmelweis Egyetemmel semmi gond, a finanszírozás mégsem érkezett meg hozzájuk. Csakhogy a finanszírozás nem uniós szakemberek állításai nyomán, hanem hivatalos döntéseket követően nyílhat meg: vagy az EU Tanács megszünteti az eljárást vagy az EU Bírósága megsemmisíti a 2022. decemberi tanácsi határozatot. Bármi  történik is, a Semmelweis Egyetemmel nem tehetnek kivételt, mert az uniós döntéshozatalnak nem az egyes intézményekkel és irányító testületekkel, hanem az alapítványi működés meghatározott aspektusaival van problémája.

Az egyetem a brüsszeli döntés miatt több tízmillió eurót veszített, köztük a részvételt egy 14,4 millió eurós nagy egyetemi pályázatban – állította az interjúban a rektor, aki szerint ezt az összeget kamatostul megkapják, ha megnyerik a pert. A gyakorlatot ismerő forrásunk szerint ezt a mondatot is helyesebb lenne feltételes módba tenni,

mert ha a per lezárultával lehet is szó kártérítésről, azt csak az EU Bírósága szabhatja ki egy külön eljárás keretében, amelyben bizonyítani kell, hogy az intézetet anyagi kár érte és jogosult a visszatérítésre kamatokkal együtt.