Fidesz;választások;

Furkósbot

A szuverenitásvédelmi törvény és a Szuverenitásvédelmi Hivatal felállítása sérti a szabad és tisztességes választások elvét, olvasható abban az ötpárti határozattervezetben, amelyről a jövő héten szavaz az Európai Parlament plenáris ülése. Hasonló megállapításra jutott lapunk információja szerint az Európai Bizottság is, s összességében az unióban úgy látják, Magyarországon a választási autokrácia hibrid rendszere alakult ki.

Mindez persze idehaza nem újdonság, az elmúlt lassan másfél évtizedben a kormánytól független magyar sajtó megannyiszor jelezte: az aktuális törvényi szempontoknak ugyan megfelelnek az országgyűlési, illetve önkormányzati választások, csak éppen a jogszabályok folyamatos átszabásával mind jobban sérülnek a demokratikus választás alapelvei. Merthogy egy adott voksolásnál a szabályozás természetesen minden résztvevőre egyaránt érvényes, csakhogy valahogyan mindig úgy sikerült módosítani a jogszabályokat, hogy azok a kormánypártoknak kedvezzenek, s az ellenzék meglehetős hendikeppel indulhasson csatába – az eredmény ismert, bő harmadnyi vokssal kétharmados felhatalmazás a parlamentben immáron 14 esztendeje.

A választási törvény folyamatos átszabását a kormánypártok és propagandasajtója rendre a racionalizálással és a költségcsökkentéssel magyarázta, mint utoljára éppen a június 9-i EP-voksolásra tavaly tavasszal rácsatlakoztatott önkormányzati választással, melynek köszönhetőn az a nevetséges, s jogilag is legalábbis furcsa állapot áll majd elő, hogy egy esetlegesen bukott településvezetés még bő négy hónapig hatalomban maradhat, az újonnan megválasztottak pedig ez idő alatt partvonalon kívülről figyelhetik elődeik végnapjait, s kényszeredett mosollyal asszisztálhatnak egy rakás, akár a teljes következő ciklust meghatározó döntéshez.

Persze mindez már az utolsó téglák közé tartozik, melyekkel a Fidesz-KDNP megpróbálja körbe bástyázni a hatalmát. Elsőként az országgyűlési választókerületeket rajzolták át, szavazókörökre kiszámolva, hogyan lehet a legellenzékibb körzetet is kormánypártivá, de legalábbis billegővé varázsolni, egyúttal az új választási rendszer lényegében ellehetetleníti, hogy külön listát állító pártok közös egyéni jelölteket állítsanak, ugyanis ekkor elvesznek a töredékszavazataik, ami egyértelműen az ellenzéki összefogás akadályozására irányuló rendelkezés. Mindezt amúgy nem mi, s még csak nem is ellenzékinek tartott jogászok állították, hanem az Alkotmánybíróság fideszes tagjai, akiknél még nem írta felül teljesen a szakmaiságot a párthűség.

Aztán rászabadították a kamupártokat a választási rendszerre, majd az Állami Számvevőszékkel büntették templom egerévé az ellenzéki pártokat, végül, miközben az állami propaganda és kormánypárti álcivil szervezetek többszázmilliárdnyi közpénzt égettek el a hatalom érdekében, ennek az összegnek a töredékéért, az ellenzékhez érkezett 4 milliárdért betiltották a külföldi finanszírozást, szigorították a listaállítási feltételeken, s felállították a nevében szuverenitásvédelminek titulált, valójában hatalmi furkósbotként funkcionáló hivatalt, mely már a jelen kampány kezdete előtt több ellenzéki politikust börtönnel fenyegetve mutatta meg foga fehérét.

Itthon mindezt még mindig túl sokan nem veszik észre, pedig immár az EU is látja. Ott már kihúzták a fejüket a homokból.