könyvtár;ELTE;Lebovics Viktória;

Az első ukrán nyelven megjelent könyv bemutatásával nyílt meg az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár új közösségi tere

Az átadót fotókiállítás is kísérte.

A közösségi tér megnyitóján Kulcsár Szabó Ernőné Gombos Annamária főigazgató elmondta: a korábban kutatótérként szolgáló helység nem az első közösségi tér a könyvtárban, mégis különleges, mert ezt a felhasználókkal együtt alakították ki, a Book of Your Life - nemzetközi hallgatók inklúzióját támogató projekt keretében.

Borhy László rektor kiemelte, hogy a könyvtár feladatának tartja, hogy az oktatás és kutatás támogatásán túl közösségteremtő és fejlesztő intézményként is betölthesse küldetését. Célként jelölte meg a külföldi hallgatók bevonásának erősítését egy interkulturális egyetemi kampusz fenntartásához.

Szöllősi Szilvia az Egyetemi Stratégiai Iroda vezetője ismertette a projekt részleteit. A 2022-ben létrejött Európai Innovációs és Technológiai intézet Kultúra és kreativitás innovációs szövetségén belül az ELTE számos együttműködésben vehetett részt az elmúlt években. Az European Cultural Foundation European Challenge című „Könyvtárak, közösségek és demokrácia” témájában kiírt felhívását is ennek köszönhetően sikerült megpályázni, amelynek megnyerése az egyetemi könyvtár esetében 10 ezer eurós támogatással is járt. A program első magyar nyerteseként az ELTE a nemzetközi hallgatóinak integrációjára fókuszált. Szöllősi Szilvia kiemelte, hogy a több mint 150 országból érkező külföldi diákok az egyetemi közösség majdnem tíz százalékát teszik ki, ez nagyjából 4000-5000 főt jelent. A kapcsolódásra, találkozásra és kulturális önreprezentációra való igényt pedig mi sem mutatja jobban, mint a helyszínen megtekinthető James Clifford Viloria doktorandusz Liminal Quarters című fotókiállítása, mely a nemzetközi hallgatók egyetemi kollégiumokban töltött mindennapjait mutatja be.

Bár a BOYL projekt csak januártól szeptemberig tart, később is szeretnének interkulturális tréningeket, közösségi programokat szervezni a témában.

Az esemény keretében mutatták be a Dnyeszteri sellő című könyvet. Dr. Lebovics Viktória és Dr. Kiss Szemán Róbert az ELTE BTK Szláv és Balti Filológiai Intézet munkatársai ismertették a kiadvány történetét és a magyarországi vonatkozásait. A mű az ukrán kultúrában rendkívül jelentős, mivel az első, ami a nép nyelvén született. A népek közötti együttműködés több száz éves hagyományáról is árulkodik, ugyanis a Gallíciából származó könyvet Magyarországon tanuló szerb diákok segítségével Pesten adták ki 1836 végén. A kötetbemutató is bizonyította: a nemzetközi színtér előteremtése az egyetem intézményeiben a múlt, a jelen és a jövő együtt.