Magyarország;lakossági fogyasztás;Eurostat;

A magyarok az EU szegényei közé süllyedtek, az is meglepő, hogy Bulgáriának nem sikerült előznie

Az Orbán-kormány először még Ausztriát akarta utolérni 2030-ra. Most már a minket közben előző Romániát kellene, és az egyre inkább csak hiú ábránd. 

A magyar háztartások fogyasztása tavaly az EU-átlag 68 százaléka volt, ez az EU 27 tagállama közül a 26. legrosszabb adat. Az utolsó továbbra is Bulgária, ahol az egy főre jutó lakossági fogyasztás az uniós átlag 67,9 százalékán állt, vagyis mindössze egy tized százalékponttal alacsonyabb a magyar adatnál – írta meg a Portfolio az Eurostat friss közlése alapján.

Az adat annyiban meglepő, hogy Bulgáriának nem sikerült előzni, ugyanis már 2022-ben is romlott a magyar adat, ez tavaly tovább folytatódott, hisz a lakosság fogyasztása 2,5 százalékkal csökkent az EU legmagasabb inflációja miatt. Eközben a bolgár gazdaság és a fogyasztás folyamatosan zárkózott fel 2023-ban. A magyar lakosság fogyasztása a 2004-es uniós csatlakozáskor a régióban Csehország és Szlovénia kivételével minden országot megelőzött, ezzel szemben ma már a magyarok rosszabbul élnek, illetve kevesebbet fogyasztanak, mint akár a horvát vagy a román háztartások, miközben a két ország jóval fejletlenebb volt és később is csatlakozott az EU-hoz. Vagyis a magyaroknál a régió összes országa gyorsabb felzárkózást tudott befutni, köszönhetően a jobb gazdaságpolitikáknak.

Az Eurostat adatai szerint, amíg idehaza az egy főre jutó fogyasztás megállt az uniós átlag 68 százalékán, addig Romániában 83, Szlovákiában 76, Horvátországban 77,6 százalék volt.

Szlovénia gyakorlatilag uniós szinten áll, ott ez a mutató 90,9 százalék. Ausztria az EU egyik legjobb módú országa, hisz az osztrákok az unió átlag 121,9 százalékát költötték fogyasztásra, mint emlékezetes, ezt a színvonalat akarta az Orbán-kormány pár éven belül utolérni. 

Most az Orbán-kormány hivatalos célja az uniós fejlettség 90 százalékának elérése 2030-ra. Lehetséges, hogy az egy főre jutó GDP-t tekintve ez megtörténik, köszönhetően az akkugyáraknak és a csökkenő lakosságszámnak, de ez a jólétet, a fogyasztást tekintve képtelenség. A mostani adatokat nézve az is nagy teljesítmény lenne, ha az évtized végére a magyarok fogyasztása megközelítené a román háztartásokét, ugyanis az ázsiai akkugyárak által termelt GDP-ből a magyar lakosság minimális mértékben szerez jövedelmet.