Szlovákia;tüntetés;Pozsony;közmédia;

Több ezer ember tüntetett Pozsonyban a szlovák közszolgálati média átalakítása ellen

Robert Fico kormánya nem tudta eltávolítani az RTVS főigazgatóját, szóval inkább megszüntetné a szervezetet, hogy újat hozzon létre helyette.

Nem hagyjuk, hogy kikényszerítsenek minket szeretett Szlovákiánkból, és nem engedjük, hogy Robert Fico Szlovákiát rángassa Európán kívülre, valahova Oroszországba. Ezt egyszerűen nem fogjuk megengedni nekik – jelentette ki Michal Šimečka pártelnök, a ellenzéki Progresszív Szlovákia vezetője azon a csütörtöki pozsonyi tüntetésen, amelyen több ezer ember jelent meg tiltakozásul a szlovák közmédia átszervezése ellen. 

Mint megírtuk, íRobert Fico kormánya megszüntetné az RTVS-t, amelynek  helyén egy új, hozzá feltehetőleg lojális szervezetet hozna létre. Az erről szóló törvényjavaslatot a pozsonyi kabinet már elfogadta, a parlamentnek kell jóváhagynia,  amellett azonban, hogy a Riporterek Határok Nélkül (RSF) hangot adott az aggályainak, az Európai Bizottság is jelezte, hogy figyelemmel kíséri a fejleményeket. Az RFS nyílt párhuzamot vont a magyarországi és a szlovákiai helyzet között, mondván, az EU igen későn reagált a magyarországi belpolitikai helyzetre, és nem kellene megismételnie ezt a hibát.

Robert Fico régóta vádolja vele szembeni elfogultsággal a független szlovák közmédiát, a pozsonyi kabinet pedig azért döntött az RTVS felszámolása mellett, mert a fennálló jogi helyzet miatt nem tudta eltávolítani a 2027-ig tartó megbízatásra megválasztott RTVS-főigazgatót, Ľuboš Machajt és stábját. Ezt az akadályt kerülnék meg azzal, hogy az RTVS helyén STVR néven hoznak létre egy új műsorszolgáltatót.