irodaház;Svábhegy;Tiborcz István;

Tiborcz István rátette a kezét a volt svábhegyi gyermekkórház területére, fakivágás után épülhet az irodaház

A fakivágás azonban csak az egyik a környezetvédelmi aggályok közül. 

Merőben más arculatot kaphat a Svábhegy, miután több értékes ingatlan Orbán Viktor veje, Tiborcz István körének a kezébe került - írta meg a hvg360.

A lap felidézi, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. 2019-ben két csomagban értékesítette a svábhegyi egészségügyi intézmények épületeit és telkeit, összekötve más vidéki és fővárosi ingatlanokkal. Ez a sors érte a Béla király úti gyermek-tüdőszanatóriumot is tartalmazó épületegyüttest is, amely ezt követően a Central European Ingatlanalaphoz (CEI) került. Ennek kezelője az Equilor-csoport, amely Tiborcz István üzlettársa, Szécsényi Bálint érdekeltsége.

Az egykori svábhegyi gyermekkórház csomagja a Middle-Europe Convergence Ingatlanalapba került, ezt az ugyancsak NER-közeli Jellinek Dániel cége, az Indotek Group irányítja. Ebből a Mártonhegyi úti volt gyermekkórházat és az Eötvös úti létesítményeket átadta a Szécsényi Bálinthoz köthető ingatlanalapnak, majd szövevényes adásvételi szerződések révén a Mártonhegyi úti ingatlant hivatalosan is Tiborcz István szerezte meg. Az Orbán Viktor vejének érdekeltségébe tartozó a BDPST Capital Zrt. felvásárolta a bontási munkálatokat végző Montmartinus Ingatlanfejlesztő Kft.-t.

A BDPST Group közlése szerint egy „fenntartható, energiahatékony irodaház” épül a hegyvidéki ingatlan nagyobbik részén. Emiatt várhatóan rengeteg fát kivágnak a többi környezetvédelmi aggály mellett. Ezeknek csak az egyike egy talajszennyezési ügy: a szünetmentes áramellátás biztosításához három tartályban gázolajat tároltak a a gyermek-tüdőszanatórium vízminőség-védelmi szempontból fokozottan védett területén, amikor azonban a tartályokat 2023 decemberében eltávolították, gázolaj szivároghatott a földbe.