kampány;Magyarország;polgármesterjelölt;politikai pedofília;önkormányzati választás 2024;

Magyarországon divat lett a politikai pedofília, minden harmadik nagyvárosi polgármesterjelölt használ gyerekeket a politikai üzeneteihez

A mérleg a Fidesz felé billen. Volt, aki ukrán menekült gyerekeknek osztott magyar epret, „Legyen végre béke” felirattal a fényképén, a főpolgármester-jelöltek között pedig egyedül Vitézy Dávid az, aki semmilyen módon nem fotózkodott gyerekekkel a Facebook-oldala szerint. Népszava-gyűjtés.

A nagyvárosok (30 ezer fő feletti települések, illetve a fővárosi kerületek) polgármester-jelöltjeinek 31 százaléka használta fel közösségi oldalán a gyerekeket is az utóbbi hetek kampányában, vagyis ekkora arányban követtek el politikai pedofíliát. Ez derül ki abból az összesítésből, amelyet a jelöltek főbb közösségi oldalai (elsősorban a Facebook és az Instagram) alapján lapunk készített.

A múlt héten – még a jelöltlisták jogerőssé válása előtt – összesen 127 politikus közösségi oldalait vizsgáltuk át, és 40 indulónál találtunk nyomát a gyerekek politikai „felhasználásának”. Ami az ellenzék és a Fidesz arányát illeti, a mérleg a kormánypárt felé billen: az 54 vizsgált fideszes jelöltből 22-en használtak gyerekeket a kampányukhoz, ami majdnem 41 százalék. Az ellenzéki indulóknál (ide soroltuk a Magyar Kétfarkú Kutya Párt jelöltjeit is, viszont a Mi Hazánk indulóit nem, mivel utóbbiak között sokan egyszerűen  nem rendelkeznek közösségi oldallal) a 73 jelöltből 17-nél volt egyértelműen megállapítható a politikai pedofília, azaz itt az arány 23 százalék.

A politika pedofília alatt azt értjük, mikor a politikusok gyerekeket, akár a saját gyerekeiket tudatosan használják fel ahhoz, hogy jobb színben tűnjenek fel a választók előtt, és adott esetben ezzel manipulálják a közvéleményt. 

A gyermekjogokkal foglalkozó Hintalovon Alapítvány útmutatója szerint nagyon széles a skála, hogy mi számít ténylegesen politikai pedofíliának. Például egyáltalán nincs rendben, ha egy játszótéri átadáson lefotózzák a megjelent gyerekeket is, és a kép a politikus oldalán köszön vissza. Ahogy iskolában, óvodában sem megengedett a tanulókkal, óvodásokkal közös fotózáskódás, és az sem, ha egy politikai eseményre gyereket szerepeltető programokat szerveznek. Sőt – mint írták – még az is politikai pedofíliának számít, ha egy politikus a saját gyerekével közös fotókat oszt meg a kampányban a politikusi oldalán. A Társaság a Szabadságjogokért civil szervezet napokban megjelent iránymutatása pedig úgy fogalmaz, hogy a köznevelési törvény rendelkezésén felül – ami tiltja a kampányt a köznevelési intézményekben – „a kampányidőszakban a választási eljárás alapelveivel is ütközik, ha valaki gyerekekkel kampányol”.

Legutóbb a múlt hét közepén Szatmáry László XVI. kerületi fideszes önkormányzati képviselő-jelöltről mondta ki a Kúria, hogy megsértette a választási eljárásról szóló törvényt azzal, hogy egy óvodai nyílt napon kampányolt.

A lapunk által szintén vizsgált főpolgármester-jelöltek közt egyedül Vitézy Dávid volt, aki semmilyen módon nem fotózkodott gyerekekkel a Facebook-oldala szerint. 

A pártok közül szintén „makulátlannak” minősült ebből a szempontból a MKKP, ők a kevesek közé tartoztak, akiknél egyetlen gyerekről sem találni fotót a nyilvános közösségi oldalakon. A polgármesterjelöltek esetében a legtöbbször azzal találkoztunk, hogy valamilyen rendezvényről posztoltak gyerekekkel közös fotót. Például Király Nóra XI. kerületi kormánypárti polgármester-jelölt egy gazdagréti futóversenyen gyermekek garmadája közt fotózkodott, majd kiírta az oldalára: „Ha én leszek Újbuda polgármestere, garantálom, hogy még több ilyen közösségépítő program lesz”. Mustó Géza, az ellenzéki összefogás, a Momentum és az LMP által támogatott X. kerületi polgármester-jelölt a DK húsvéti kézműves foglalkozásáról osztott meg fotókat. Tóth-Szántai József, Miskolc Fidesz-KDNP által támogatott polgármester-jelöltje pedig az ukrán menekült gyerekeknek osztott magyar epret, „Legyen végre béke” felirattal a fotóján, amelyen természetesen a saját, illetve az egyesületének neve is szerepelt. Ahogy Pintér Tamás, egyesületi színekben induló jobbikos dunaújvárosi polgármesterjelölt se járt el gondosan, mikor egy gyerekkel vágatta el a kerékpárút átadását szimbolizáló triklór színű szalagot.

A politikai pedofília egyik iskolapéldáját Kovács Péter, a XVI. kerület regnáló fideszes polgármestere mutatta fel, mikor a Baba-Mama napok tombolahúzását maga vezényelte le. A programon készült képeket, többek közt azt is, ahogy maga nyújtja át a kisgyerekeknek szánt ajándékot, politikusi oldalára töltötte fel, némelyiket még a nevével és a szlogenjével, „fejlődő kertváros” is ellátta.

Pozitív példaként érdemes megemlíteni Borbély Ádámot, Zugló kormánypárti polgármesterjelöltjét, aki egy játszótér átadásának fotóit úgy töltötte fel, hogy minden gyerek arcát elfedte.

A kínai vezető, Hszi Csin-ping múlt heti budapesti látogatásának idején ugyanakkor a felesége, Peng Li-jüan és Orbán Viktor felesége, Lévai Anikó látogatott el a magyar-kínai két tannyelvű iskolába. Erről a miniszterelnök a Facebook-oldalára töltöttek fel képeket, amelyek többségén gyerekek is láthatóak. Aligha kérdéses, hogy ezek a kampány részei, hiszen feltűnik rajtuk a június 9-ei dátum (az EP- és az önkormányzati választások időpontja), illetve a „Csak a béke! Csak a Fidesz!” felirat.

A vizsgált oldalak alapján elmondható, hogy hiába születtek már elmarasztaló ítéletek a politikai pedofília ügyében, ez még mindig a magyar kampányeszközök egyik elterjedt formája mind kormánypárti, mind ellenzéki oldalon. Egyébként pár kivételtől eltekintve szinte minden politikus oldalán szerepelnek gyerekekről készült fotók, viszont azt nem mindig lehet megállapítani, hogy zajlott-e kampánytevékenység ezeken a rendezvényeken. Így csak azokat összesítettük, ahol egyértelműen politikai program közben fotóztak gyerekeket az elmúlt két hónapban. Nem számoltuk bele az összeállításba a jelöltek saját gyerekeikkel készített fotóit sem. Feltehetően ezekkel együtt még magasabb lenne az említett arány.

A bírságbajnok és a sajnálkozás

A Majtényi László által vezetett Eötvös Károly Intézet egyik tanulmánya a 2018-as kampányt vizsgálta meg a többi között aszerint, hogy a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) milyen döntéseket hozott a gyerekek kampánycélú felhasználásrról. A tanulmány megjegyzi, hogy az NVB számára teljesen új ügycsoportot jelentett mindez akkoriban. A vizsgált kilenc ügyből öt esetben hozott végül elmarasztaló ítéletet az NVB. A legemlékezetesebb Orbán Viktor és Czunyiné Bertalan Judit spontán óvodai látogatása volt, amiért végül 350 ezres bírságot szabott ki a testület. (Az azóta már alkotmánybíró Patyi András volt akkoriban a választási bizottság elnöke, Orbán Viktor utólag oda is szúrt neki ezért a büntetésért, és a „bírságbajnok” jelzővel illette. Patyi András erre azt felelte: „nagyon sajnálom miniszterelnök úr”).

A köznevelési törvény egyértelműen tiltja a pártpolitizálást, még akkor is, ha ez „felügyeleti időben” történik. Vagyis egy politikus látogatása nem csak akkor jogsértő, ha az az intézmény falain belül valósul meg, hanem akkor is, ha egy külsős helyszínen, de iskola vagy óvoda ideje alatt. Az egyik legszürreálisabb eset egyébként még 2019-ben történt, amikor Borkai Zsolt akkor még fideszes polgármester egy fél éve már használatban lévő futópályát adott át iskolás gyerekek jelenlétében. Borkai akkor 345 ezer forintos bírságot kapott. Szintén érdekes eset volt 2017-ben, mikor Vlasich Krisztián, egykori csepregi polgármester a felújított főutca átadóján egy Luca-napi szokásra hivatkozva aszfalton térdepeltette a gyerekeket télen. Igaz, a térdük alá a szokásnak megfelelően némi szalma is került.