korrupció;Moszkva;letartóztatás;orosz védelmi tárca;

Korrupció a gyanújával letartóztatták Jurij Kuznyecov orosz altábornagyot

A védelmi minisztérium személyzeti főosztályának vezetője lakásán átszámítva 400 millió forint értékben foglaltak le készpénzt, aranyat, órákat és luxuscikkeket.

Különösen nagy értékű vesztegetés elfogadása miatt büntetőeljárást indított az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) Jurij Kuznyecov altábornagy, a védelmi minisztérium személyzeti főosztályának vezetője ellen. Egy katonai bíróság kedden elrendelte a tábornok előzetes letartóztatását, miután lakásán házkutatást tartottak, ahol több mint 100 millió rubel (400 millió forint) értékben foglaltak le készpénzt, aranyérmét, gyűjteményes órákat és luxuscikkeket.

Az SZK szerint Kuznyecov akkor követte el a bűncselekményt, amellyel megvádolták, amikor az orosz vezérkar 8., az államtitok-védelmi szolgálatot is irányító igazgatóságának vezetője volt. A nyomozás megállapította, hogy a tábornok 2021-2023-ban kenőpénzt kapott kereskedelmi cégek képviselőitől annak fejében, hogy bizonyos lépéseket tegyen az érdekükben. A Kommerszant című lap értesülése szerint a pénzt pozíciókba való kinevezésekért juttatták el neki. Április végén Tyimur Ivanov védelmi miniszterhelyettest szintén nagy összegű kenőpénz elfogadásával vádolták meg. Őt is letartóztatták.

Az ügy részben kapcsolódik ahhoz a két nappal ezelőtti hírhez, hogy Vlagyimir Putyin leváltotta a hűséges védelmi miniszterét Szergej Sojgut, aki a nemzetbiztonsági tanács titkáraként dolgozik tovább. Az orosz elnök helyére Andrej Belouszovot jelölte. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden nem kívánta kommentálni a Kuznyecov elleni eljárást, mondván, hogy ez nem az ő hatásköre. Azt mondta, a Kreml szerint nem fog zavart okozni az orosz fegyveres erők munkájában, hogy Belouszov személyében egy civilt jelöltek védelmi miniszternek.