Orbán Viktor;Spar;helyreigazítási per;pervesztes;

Sorra veszti el a Spar-ügyben indított helyreigazítási pereit Orbán Viktor

A bíróság eddig az RTL-nek, a Magyar Narancsnak, az Indexnek és az Economxnek adott igazat, vagyis semmi jogsértő nem volt abban, hogy közölték az üzletlánc osztrák  vezérigazgatójának a kormányfő oligarcháit emlegető nyilatkozatát.

Elsőfokon pert nyert az RTL az ellene Orbán Viktor által indított sajtóhelyreigazítási pert, ezzel a magyar miniszterelnöknek ez a negyedik elbukott pere a Spar-ügyben. A kormányfő több portált beperelt, mert ismertették Hans Reisch Spar-vezérigazgató Lebensmittel Zeitungnak adott nyilatkozatát, amely szerint Orbán korábban azt javasolta a Sparnak, hogy adjanak egy rokonának részesedést az üzletlánc magyarországi leányvállalatában.

Az ítélet szerint az RTL csak a tájékoztatási kötelezettségének tett eleget Hans Reisch szavainak hű közlésével, elősegítve a demokratikus közbeszéd folytatását. Orbán Viktor ügyvédje, Turi György többek között azzal érvelt, hogy az RTL nem személyesen Orbán Viktortól kért reakciót Hans Reisch állításaira, ám mint azt a televízió jogi képviselője a bíróság előtt is bemutatta, a megkeresést az anyag közlésének napján „kérdés Orbán Viktorhoz” címzéssel küldték el a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető Havasi Bertalannak.

 Arról már a Media1 számolt be, hogy kedden Orbán Viktor Magyar Narancs ellen beadott keresetét is elutasította a bíróság. A Fővárosi Törvényszék tárgyalásán Schöck Beatrix bíró teljes mértékben elutasította Orbán Viktor felperes keresetét a Magyar Narancs Szerkesztősége ellen és arra kötelezte a kormányfőt, hogy fizessen meg magánszemélyként az alperes számára 381 ezer forint perköltséget, továbbá fizessen meg 36 ezer forintot a magyar állam a NAV-nál vezetett illetékszámlájára. – A Magyar Narancs pontosan, szó szerint adta közzé Hans Reisch állításait. A sajtó ilyen esetben nem tudja vizsgálni, hogy kinek van igaza, a sajtó dolga csak annyi, hogy nyilvánosságra hozza, hogy ki mit mondott – állapította meg a bíróság.

Hétfőn az Index, múlt héten pedig a Mészáros Lőrinc-közeli Economx ellen is elbukta sajtóhelyreigazítási perét a miniszterelnök. Bár a Klubrádió május 4-én elvesztette a perét, de fellebbez az ítélet ellen. Orbán Viktor beperelte még a 24.hu-t, a Hírklikket, a 444-et és a Pécsi Stopot is a Spar-vezér nyilatkozata miatt.