Ausztria;Parragh László;vendégmunkások;MKIK;Távol-Kelet;munkerőhiány;

Parragh László: Lehet olyan álmokat kergetni, hogy 2030-ra utolérjük Ausztriát, meg hasonlók, de a realitásból kell kiindulni

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke fehér bőrű, keresztény kultúrájú, európai gondolkodású munkaerőt látna a fogyatkozóban lévő magyar helyett, nem távol-keletit, de ilyen alig van már.

Lehet olyan álmokat kergetni, hogy 2030-ra utolérjük Ausztriát, meg hasonlók, de a realitásból kell kiindulni, és ahhoz kell igazodni – idézte a Telex a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnökének az ATV Egyenes Beszéd című kedd esti műsorában elhangzott szavait. Hozzátették, hogy a témában nem először nyilatkozik a kamarai elnök, aki e kérdésben szembemegy az Orbán-kormánnyal. 

Parragh kevés esélyt látott, hogy a nyugaton dolgozó magyarok százezreit haza lehetne csábítani, mert ha itthon 10-20 százalékkal emelkedik a bér, akkor – fogalmazott – az osztrákok is emelnek. Mint kifejtette, Magyarország kevés eséllyel kelhetne versenyre a fizetésekkel, hiszen a közepes jövedelmű országok csapdájának tüneteit mutatva épp az olcsóbb fizetéseket kínálhatja előnyként a külföldi beruházóknak. Így maradnak az alacsonyabb fizetések és az egyre több importált munkás.

Magyarország energiaforrásban, nyersanyagban szegény, ami rendelkezésére áll a magyar gazdaságnak, az „a víz, illetve az emberi erőforrás, a humán tőke” – magyarázta az MKIK elnöke hogy szerinte miért jó az akkumulátorgyártás felfuttatása. Arra a felvetésre, hogy vendégmunkásokat hoznak a Távol-Keletről, elismerte, hogy fogy a magyar munkaerő, s az import elkerülhetetlen. – Az ideális a fehér bőrű, keresztény kultúrájú, európai gondolkodású munkaerő importja lenne, de hát ez is kifogyott, a Balkán kifogyott, Ukrajna munkaképes lakosságának jó része elmenekült, marad a Távol-Kelet, ahol a vallás azért szerencsére visszafogottabb, mint a keményebb arab országokban – mondta Parragh László.