Széles Gábor;Bayer Zsolt;békemenet;Bencsik András;CÖF;Csizmadia László;

Bejelentették az idei Békemenet mottóját, a szervezők Európa „háborús pszichózisban égő” vezetőinek akarnak üzenni

A sajtótájékoztatón többek között kiderült, a 2012-es Békemenet mellett, amikor Orbán Viktor „megmentése” volt a tét, a mostani tekinthető a legfontosabbnak. Emellett elhangzott, hogy „Hitler iránt is rajongtak, ám, ha tudták volna a németek, hogy hová vezeti őket, nem rajongtak volna érte”.

„Eddig, és ne tovább!” – ezt kívánják üzenni a június 1-jén megrendezendő Békemeneten Európa „háborús pszichózisban égő” vezetőinek a demonstráció szervezői a Civil Összefogás Fórum (CÖF) nevű fideszes álcivil szervezet alapítójának, a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) elnökének közlése szerint.

Csizmadia László szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta, abban a helyzetben vonul majd a Békemenet, amikor Párizs, London és talán Berlin is atomháborút vizionál, feledve Hirosimát és Nagaszakit. Majd közölte, azt is üzenik, hogy június 9-én az Európai Unió választópolgárai szavazataikkal dönthetnek a béke mellett, megállíthatják az orosz-ukrán háború borzalmait, halál helyett az életet választhatják. Kijelentette, hogy az Európai Parlamentbe csak békepárti, szuverenista képviselőket kell küldeni, és azt üzente, „ne engedjük, hogy pénzmágnások korrumpálható szolgáikkal államaink gyarmatosítását készítsék elő”.

Azt is közölte, hogy

június 1-jén 11 órától 13 óráig gyülekeznek majd a Lánchíd pesti oldalán, majd az id. Antall József rakpart, Jászai Mari tér, Margit híd útvonalon keresztül vonulnak a Margit-szigetre, az alsó nagyrétre. Hozzátette, Menczer Tamás, a kormánypártok kommunikációs igazgatójának tájékoztatása szerint Orbán Viktor miniszterelnök is részt vesz a Békemeneten.

A sajtótájékoztatón

  • Bencsik András azt mondta, a mostani békemenetet egy igazán sorsdöntő pillanatban rendezik meg, hiszen ma háború és béke között kell választani.

  • Széles Gábor közölte, hogy az ország egy szerencsére csak kisebbik részének tetszik, ha lázítják. Hozzátette, Hitler iránt is rajongtak, ám ha tudták volna a németek, hogy hová vezeti őket, nem rajongtak volna érte.

  • Bayer Zsolt azt fejtegette, 20-30 évvel ezelőtt senki nem gondolta volna, hogy az a Nyugat, amelyre a vasfüggöny mögül évtizedekig vágyakoztunk, úgy fog kinézni, ahogy ma kinéz, káosz, anarchia és bizonytalanság jellemzi. Szerinte ez a Nyugat a háború eszkalációjában utazik, miközben Magyarország a béke szigete, és aki szeretné, hogy az is maradjon, ott a helye a Békemeneten.

  • Stefka István úgy vélekedett, a 2012-es Békemenet mellett, amikor Orbán Viktor „megmentése” volt a tét, a mostani a legfontosabb, hiszen ezen a béke a tét. Ezért – folytatta – baloldaliakat is várnak, hiszen ilyen vészhelyzet soha nem volt még.

  • ifj. Lomnici Zoltán, a CÖF-CÖKA szóvivője azt mondta, új gyűlölethullám tanúi vagyunk, ami polgárháborús viszonyokat eredményezhet. Azt mondta, Robert Fico szlovák miniszterelnök háborúpárti gyűlöletkeltés áldozatává vált, ezért Orbán Viktor miniszterelnök egyedül maradt a békéért való küzdelmében az Európai Unióban. Ezért is fontos, hogy mindenki álljon ki a békepárti magyar kormány mellett – jelentette ki.

  • Fricz Tamás politológus, a CÖF-CÖKA kuratóriumának tagja közölte, egy „új politikai képződmény” vezetője, aki olyan hálózat tagja, ami a háború pártján áll, azzal büszkélkedik, hogy nagy tömegeket tud az utcára vinni. Ezért is fontos, hogy minél többen legyenek ott a Békemeneten, hogy megmutassák, még többen állnak a béke mellett – tette hozzá. Kijelentette, meg kell erősíteni az Európai Unióban a nemzeti, szuverenista oldalt, és le kell váltani a brüsszeli háborúpárti elitet.

Bayer Zsolt tavaly ősszel a Hír TV-nek beszélt arról, hogy ő már október 23-án elgondolkozott azon, nem lenne-e szükség egy Békemenetre, de március 15-ét jelölte meg a legkorábbi időpontként, amikor ez lehetséges lenne. Majd közölte, hogy „ez a mi politikai közösségünk legnagyobb, legerősebb erődemonstrációja, ami egész egyszerűen megkerülhetetlen, és pont most van itt az ideje, hogy ezt újra megtegyük”. Végül azonban aznap nem volt menetelés, Csizmadia László, a CÖF-CÖKA kuratóriumának elnöke egy távolabbi, a magyarországi és nemzetközi eseményekhez igazodó helyzettől tette függővé, hogy mikor indul meg a tényleges Békemenet. Bayer Zsolt és barátai ezt követően lelki Békemenetet hirdettek aznapra, ünnepi Sajtóklub keretében.