választás;háborús hírverés;

Lelkük rajta

A csúcsra járatott háborús pszichózisnak az volt a célja, hogy a közönség eljusson addig a következtetésig, hogy a Fideszre kell szavazni, különben a háborúpártiak Magyarországot háborúba viszik. A Fidesz véd meg bennünket a háborútól, az ellenzék pedig háborúpárti. Ezért rájuk nem lehet szavazni. Ennyi, nem több. Az eredmény kettővel kevesebb fideszes képviselő. Jól érzékelhető hanyatlás.

A végletekig leegyszerűsített logika az volt, hogy minden támogatást meg kell adni a Fidesznek, illetve Orbán Viktornak, hogy a békepárti álláspontját a közönség látható, határozott többségével tudja alátámasztani. Magyarország akkor támogatja Orbán Viktor békepárti álláspontját, ha a szavazók többsége úgy szavaz, hogy az uniós képviselők többsége a Fidesz listájáról kerül be az unió parlamentjébe. Összejött. Írhatnám, hogy éppen csak, de nem. Összejött. A fél mandátumos győzelem is eredmény. A két elvesztett mandátum nem a világ.

Ebből a háborús propagandából következik az a választási kommunikáció, ami háborúpártinak mutatja az ellenzék vezetőit: Gyurcsány Ferencet, Magyar Pétert és másokat. Uniós vezetők és Soros György is hasonló szerepet kaptak. Ha ráközelítünk a háborús propagandára, látszik, hogy azt a Fidesz kiterjesztette az önkormányzatokra is. Szentkirályi Alexandra, a Fidesz budapesti - visszavont - főpolgármester-jelöltje az állította, hogy az önkormányzatok estében is, Budapesten is a választás tétje a béke vagy a háború. Ő békepárti, Karácsony Gergely pedig háborúpárti, hiszen azt mondta egy alkalommal, hogy Magyarország háborúban áll.

Ezen a ponton sérült a rengeteg erőforrással megtámogatott háborús fenyegetés alapgondolata. A választás leegyszerűsítése a béke vagy háború kardinális kérdésére közelről nézve nem működik. A választás Budapesten, a városokban, a falvakban, a választók valós környezetében, a lakóhelyükön, a választókkal személyesen történik. Nem véletlen, hogy Magyar Péter meglehetősen szelíden a gyerekek, a fiatalok, a közösségek védelmét tette szóvá a korláttalan háborús pszichózis miatt. Az nem válasz, hogy nem a plakát, hanem a háború a veszélyes. Az unokám a plakátot látja.

És az is belátható, hogy például Baján elég rettenetes, visszatetsző gondolat, hogy Kámánné dr. Bari Bernadett fideszes új polgármester megvédi a békét, és Nyirati Klára, a hivatalban lévő jelölt háborút akar. Nem védi meg és nem akar. Szó sincs ilyesmiről.

Ez a kettős választás az egyes helységekben zajlott. Ebben a felbontásban nincs értelme a háborús propagandának. Sehogyan sem alakult ki, sehogyan sem lehetett eljutni addig, hogy a békepárti Fideszre kell szavazni Győrben, mert az ellenzék háborúpárti. Értelmetlen, de van hozzá közönség. Ott nem a többség, de van.

A háborús pszichózis alsó nézete az, hogy a helyi jelöltek között a háborúpártiság és a békepártiság mentén kellett volna választani. Nincs ilyen különbség. Mégis hatásos. De nem szabadna családokat, öregeket, gyerekeket a háború rémével, a fiatalokat a sorkatonaság visszaállításának fenyegetésével rettegésben tartani. Nem szabadna a falvakban a háborúval mint kézzelfogható közveszéllyel riogatni. Nem szabadna, de azért van rá vállalkozó.

Nem éri meg. Nincs meg a Fidesz ereje ahhoz, hogy az uniós képviselők hivatkozható többsége fideszes legyen. Fél képviselő is győzelem, de nem számít erős hivatkozási alapnak. A csökkenő mandátumszám különösen ellentmondásossá teszi az érvelést.

Azt gondolnánk, hogy végleg értelmetlen és biztosan visszaüt, ha a háborús gondolatot az önkormányzati választásokra is rávetítik. Megtörtént, és a közönség rezonált a felütésre. Elment szavazni, és a sikeres mozgósítás több helyen látszik az eredményen. Pedig nem háborúpárti döntés egy mozi vagy egy kerékpárút, csak azért, mert nem fideszes javaslat. És nem békepárti az útépítések elmaradása, a körorvosi körzetek kiürülése, mert kormányzati döntés kell hozzá.

Az uniós választások és az önkormányzati választások összekapcsolása felfogható fideszes érdek. A gátlástalanul kijelölt háborús választási téma a maga rettenetében hatásos. Ahhoz elég volt, hogy épp csak megőrizzék a többséget. Bizonyára megkönnyebbültek. Éppenséggel meglett. Lelkük rajta.

A cikkben megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik szerkesztőségünk álláspontját. Lapunk fenntartja magának a jogot a beérkező írások szerkesztésére, rövidítésére.