Európai Unió;Magyarország;költségvetés;Varga Mihály;Johannes Hahn;határkerítés;

Budapestre jön az uniós költségvetési biztos, de az EU egyelőre nem finanszírozza a déli határkerítést

Johannes Hahn július 8-án érkezik, de Varga Mihály nem mondott igazat a látogatása céljáról. Finanszírozásról csak a következő Európai Bizottság dönthet.

Elfogadtam a pénzügyminiszter meghívását, hogy a július elsején kezdődő féléves magyar EU-elnökség előtt álló feladatokról beszéljünk – mondta Johannes Hahn kedden Brüsszelben újságírók szűk csoportjának, köztünk lapunk tudósítójának. Az uniós költségvetésért felelős biztos egyúttal eloszlatta a magyar sajtóban megjelent félreértéseket, miszerint azért keresi fel Magyarországot, hogy a déli határkerítés uniós finanszírozásáról tárgyaljon.

Erről május végén éppen Varga Mihály beszélt az Indexnek, azt állítva, hogy Johannes Hahn a határkerítést is meg fogja nézni. Az osztrák politikus most azt mondta, hogy július 8-án esedékes látogatásán elsősorban az EU költségvetéséről, a büdzséhez történő hozzájárulások rendszerének a reformjáról lesz szó, nem pedig kétoldalú kérdésekről. Mint ismert, hogy a magyar uniós elnökség egyik kiemelt feladata lesz az EU 2025-ös költségvetéséről szóló intézményközi egyezmény tető alá hozása.

A magyar határkerítés fenntartásának európai finanszírozásáról a következő Európai Bizottság dönthet, ez a jövő kérdése – fejtette ki a biztos, értésre adva, hogy egyelőre nem kívánnak foglalkozni ezzel.

Az Európai Bizottság július 4-5-én látogat Budapestre, hogy tanácskozzon az Orbán-kormány tagjaival. Ez megszokott esemény a soros EU-elnökségek első napjaiban. A költségvetési biztos egyéb elfoglaltságai miatt nem tud részt venni a testületi viziten, ezért tart külön találkozót Varga Mihállyal.