Budapest;Karácsony Gergely;Vitézy Dávid;főpolgármester-választás;

Itt a hivatalos bejelentés, Karácsony Gergely az újraszámolt szavazatok szerint is megnyerte a budapesti főpolgármester-választást

41 szavazattal. Vitézy Dávid gratulált, de a főpolgármester mindenféleképpen új megméretést akar.

Cikkünk folyamatosan frissül!

Az újraszámolt szavazatok tanúsága szerint Karácsony Gergely 41 szavazattal győzött a június 9-i budapesti főpolgármester-választáson – derült ki a Nemzeti Választási Bizottság péntek esti ülésén. A regnáló főpolgármester 112, fő kihívója, Vitézy Dávid 395, Grundtner András 53 szavazattal kapott kapott a vasárnapi eredményéhez képest. A június 9-i számok szerint Karácsony Gergely 324 vokssal nyert, a mostaniak azt mutatják, hogy 41 vokssal kapott többet. 

Az újraszámolást kérő Vitézy Dávid a Facebookon gratulált Karácsony Gergelynek, hozzáfűzve, az eredmény végül gyakorlatilag döntetlen lett, a különbség 0,005 százalék közöttük. Vitézy Dávid szerint a két vitatott budapesti kerületben, a IV-ben és a VII-ben– ahol láthatatlan vékony vonallal húzták át a visszalépő fideszes jelölt, Szentkirályi Alexandra nevét a szavazólapaokon – a Demokratikus Koalíció „trükkje” növelte az érvénytelen szavazatok számát.

Az NVB bejelentése előtt péntek este 6 órakor elkezdődött az a tüntetés, amelyet Karácsony Gergely budapesti főpolgármester hirdetett meg kvázi nyomásgyakorlásként a testület Alkotmány utcai épülete elé. Karácsony Gergely egy Facebook-poszttal hangolt a tüntetésre, hogy az újraszámolás szerint is ő nyert ugyan, de kap híreket, hogy a Nemzeti Választási Bizottság fideszes többsége jogászkodásba kezdett, és próbálja megfordítani az eredményt. 

Egy perc, eggyel kevesebb szavazat

Egy fideszes önkormányzat által beküldött szavazólapokon megy a vita, amelyek urnájánal a felnyitásánál nem volt jelen ellenzéki aktivista. Minden perc, amit bent tölt a fideszes szavazóbizottság egyre kevesebb a Karácsony Gergelyre leadott szavazat – mondta Karácsony Gergely a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) épülete elé szervezett tüntetésen. Amikor most itt vagyunk, nem tudjuk, hogy ezt a második csatát megnyertük-e – mondta Karácsony Gergely aki szerint előbb 70, majd 50 majd végül csak 20 szavazattal vezetett Vitézy Dávid. Karácsony Gergely itt ismét elmondta: mindenféleképpen újabb választást akar, akár győz, akár nem.

A rendőrségi jelenlét mérsékelt volt, tudósítónk egy tucat BRFK-s rendőrt látott csak a helyszínen. A demonstráción 1000-1500 ember vett részt.

Beszédében Karácsony Gergely azt mondta: a hatalom mindenféle trükkel próbált győzni, nyomozást akasztottak a nyakukba, influenszerekkel propagandistákkal, próbálták megmérgezni a pestiek lelkét, ám ez nem sikerült. A hatalom látta, hogy ebben a városban nyílt tiszta versenyben esélye sincs legyőzni Budapestet. Az első trükk az volt, hogy összevonták önkormányzati és az EP-választást. Utána jött a második trükk, megváltoztatták a választási szabályokat, majd ezt követte az utolsó igazi trükk.

Elbábozták, hogy a Fidesznek két jelöltje van, egy kormányszóvivő, aki a világtörténelem legostobább kampányát folytatta és egy volt államtitkár, Vitézy Dávid. Ez egy szereposztás volt, jó rendőr rossz rendőr 

A volt államtitkár az elmúlt 14 évben fideszes volt, de aztán megvilágosodott. Kikérte magának, amikor megkérdezték tőle, hogy miért osztogatott Tiborcz István szállodáinak 10 milliárdokat MTÜ tanácsadóként. Kikérte magának, amikor feltették a kérdést, hogy amikor a kisvállalkozók kata eltörlése miatt tüntettek, ő Mészáros Lőrinccel volt a Várban egy exkluzív étteremben. Kikérte magának, amikor azt mondtuk, hogy a fidesz jelöltje és vissza fognak lépni. Aztán jött az igazság órája. Lelepleződött a nagy terv és Szentkirályi Alexandra visszalépett, megalázva a Fidesz szavazót, félrevezetve az ellenzéket – jelentette ki a főpolgármester.

És elköltöttek a kampányukra tízszer annyit mint mi. Honnan lett ez az pénz? - tette fel a kérdést ezután Karácsony Gergely, majd úgy fogalmazott: – Ungár Péter éppen a kampány évében vett fel egy hatalmas osztalékot a cégéből. Sikerült megnyerni? Nem sikerült, mert a szavazókörök mindegyikében volt egy demokrata, árgus szemmel nézte, hogy nem csalna-e. Az eredmény pedig az lett, hogy Budapest újra legyőzte a hatalom emberét –  mondta Karácsony Gergely. A beszéd végén a szervezők arra kérték a helyszínen jelen lévőket, hogy maradjanak ott az NVB döntésig.

Két órát késtek

Az újraszámolás péntek reggel 9 óra után kezdődött és délután 2 óra körül fejeződött be. 24 952 szavazatot kellett újraszámolni, Nagy Attila, a Nemzeti Választási Iroda elnöke az ülés előtt azt mondta, 500-600 között mozog azok száma, amelyek fennakadtak a rostán, vagyis az újraszámoláskor mégis érvényesnek találtak. Körülbelül 500 kétséges szavazat akadt fenn a rostán, olyan voksok, amelyeket korábban érvénytelennek, most mégis érvényesnek találtak. Bár az NVB azt ígérte, hogy a sajtónyilvános ülés délután 5 órakor kezdődik, este 6-kor még nem kezdődött el, csak negyed 7 után ültek le abban az aulában, ahol átnézték az érvénytelen szavazatokat. A sajtót erről az ülésről kizárták. Maga a nyilvános ülés este 7 óra után kezdődött.

Nem tartotta alaposnak Vitézy Dávid másik, a IV. és a VII. kerületekben történő szavazás újbóli elrendelését kérő beadványát az NVB, ezért elutasította azt. Úgy vélték, a kérelmezőnek nem sikerült hitelt érdemlően bizonyítani, hogy a kihúzás minősége befolyásolta volna a szavazást. Éppen ezért nem ismétlik meg a szavazást az említett két kerületben. Az ülésen ugyanakkor elhangzott, hogy éppen az érvénytelen szavazatok újraszámolása mutatta meg, hogy szignifikánsabb nagyobb volt az érvénytelen szavazatok száma azokban a kerületekben, ahol a vékony vonallal húzták ki a visszalépett Szentkirályi Alexandra nevét. Most már csak az a kérdés, hogy Karácsony Gergely a csütörtöki bejelentéséhez híven tényleg kéri-e Budapest egész területén az új főpolgármester-választást.

A hivatalos adatok szerint a június 9-i főpolgármester-választást Karácsony Gergely nyerte a voksok 47,53 százalékával, 371  467 szavazattal. A második az újraszámolást kérő Vitézy Dávid lett 47,49 százaléknyi szavazattal, 371 143 vokssal Harmadikként Grundtner Andrásfutott be 4,98 százalékkal, vagyis 38  943 szavazattal. Az érvénytelen szavazatok nagy számának az oka valóban az lehetett, hogy a fideszes Szentkirályi Alexandra az utolsó előtti pillanatban visszalépett a megméretéstől – Vitézy Dávid támogatására szólította fel a kormánypárti híveket –, a nevét viszont sokhelyütt nem sikerült egyértelműen kihúzni a szavazólapokon.