Honvédelmi Minisztérium;Dísz tér;Hadtörténeti Intézet és Múzeum;

A Dísz térre költöztetik a Hadtörténeti Múzeumot

A Szalay-Bobrovniczky Kristóf-féle Honvédelmi Minisztérium ugyan kitúrta a helyéről az intézményt, de úgy néz ki, végül a Váron belül marad.

Úgy tűnik, mégsem távolítják el teljesen a Várból a Hadtörténeti Múzeumot. Az intézmény a Dísz téren kaphat helyet - derül ki a Magyar Közlönyben közzétett kormányhatározatból.

A határozat értelmében a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum a Honvéd Főparancsnokság épületében kap helyet. „A Kormány egyetért a nemzeti ereklyéinkből és elődeink fegyvereiből álló állandó és időszaki kiállítások megvalósítása érdekében a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum Várkapitánság Integrált Területfejlesztési Központ Nonprofit Zártkörűen Működő Részvénytársaság vagyonkezelésében lévő és általa üzemeltetett Honvéd Főparncsnokság épületében – Budapest I. kerület, Dísz tér 17. alatti ingatlan (helyrajzi száma: Budapest I. kerület, belterület 6462) – történő elhelyezésével” - áll a kormányhatározatban.

A Dísz tér 17. a Karmelita kolostor közvetlen szomszédjában fekszik, oda azonban a látogatók az újságírók ellen védő legendás kordon miatt azóta sem juthatnak el.

Tavaly derült ki, hogy a Szalay-Bobrovniczky Kristóf vezette Honvédelmi Minisztérium kiebrudalja a Kapisztrán téri épületéből a Hadtörténeti Múzeumot. Akkor még nem volt világos, hogy pontosan hova költöztetik, felmerült új helyszínnek a Bálna, de azt sem zárták ki, hogy Székesfehérvárra kötöztetik az intézményt.