Karácsony Gergely;Vitézy Dávid;budapesti főpolgármester-jelöltek;

Benyújtotta fellebbezését a Kúriához Karácsony Gergely, a főpolgármester-választás megismétlését kéri

Még mindig nincs vége a főpolgármester-választásnak. Ezúttal a győztes Karácsony Gergely kéri a szavazás megismétlését egész Budapesten. Vitézy is ezt kéri, de két kerületben.

A főpolgármester-választás eredményének megsemmisítését és a szavazásnak az egész városban való megismétlését kéri Karácsony Gergely a Kúriának hétfő délután beadott indítványában. A közösségi oldalán megjelent posztjában azt írja: „ Tudom, hogy szokatlan dolog, ha egy politikus tartja a szavát, ahogyan az is, ha egy olyan választás megismétlését kéri, amit megnyert”. Azzal is tisztában van, hogy „sokan belefáradtak már ebbe a hosszú nyúlt választási kampányba, de a választás demokratikus legitimitása nem múlhat azon, ki nyert és ki veszített. A Budapest köztársaságban biztosan nem” – teszi hozzá a régi-új főpolgármester, aki hangsúlyozza: nem az újraszámlálás tényét kifogásolja, hiszen ilyen szoros eredménynél jó, ha még egyszer meggyőződünk arról, hogy biztosan jól számoltunk-e. De azt már nem tartja jónak, hogya fővárosi szavazókörök közel felénél nem volt garantálva az, hogy az újraszámolásra úgy érkezzenek meg a szavazólapok, ahogyan a választás éjjelén a szavazatszámláló bizottság azokat bekötegelte. Több kerületben az urna felbontásánál sem voltak jelen a helyi választási bizottság tagjai.

Bár nem állítja azt, hogy bárhol is visszaélés történt, de azt igen, hogy sérültek az erre vonatkozó törvényi garanciák. Példaként említi a XVII. kerületet, ahol szinte nem volt olyan szavazókör, ahonnan szabályosan lezárva érkeztek volna a szavazólapok az NVI-hez – arányaiban mégis itt volt az egyik legtöbb, végül érvényesnek átminősített szavazat. Karácsony Gergely szerint a választási csalások kizárására szolgáló garanciák egy demokrácia legfontosabb biztosítékai. Ő pedig úgy érzi, hogy fel kell lépnie ezen garanciák védelme érdekében.

A főpolgármester nem részletezi az indítványban felsorakoztatott pontos jogi érveket. Márpedig a vélelmezett jogsértést valószínűsíteni, egyértelműsíteni és végső esetben bizonyítani kell – válaszolta a Népszava újraszavazást feltételeit firtató kérdéseire Magyar György ügyvéd.

Ha a választási bizottság vagy a bíróság megismételteti a szavazást, az erről szóló határozatában az ismételt szavazást a megismételtetett szavazás napját követő harminc napon belüli időpontra tűzi ki.

Az illetékes választási bizottság feladata, hogy a kifogásokat értékelje, amelynek során megállapíthatja a jogszabálysértés tényét, a jogsértőt eltilthatja a további jogszabálysértéstől, pénzbírságot szabhat ki, illetve végső esetben megsemmisítheti és megismételtetheti a választási eljárást vagy annak a jogorvoslattal érintett részét.

A Nemzeti Választási Iroda ugyancsak korábbi válasza szerint az NVB újraszámlálást követő döntése ellen 3 napon belül lehetett a Kúriához lehet bírósági felülvizsgálati kérelmet benyújtani, ami ma járt le. A Kúriának 8 napja van dönteni.

A Kúria döntése ellen 3 napon belül alkotmányjogi panasz benyújtására is van lehetőség, itt maximum 6 nap áll rendelkezésre a döntés meghozatalára

Ha az érintettek valamennyi jogorvoslati fórumot kihasználnak és a kérelmeiket minden estben a legutolsó napon nyújtják be, valamint az illetékes szervek a rájuk vonatkozó határidő utolsó napján hoznak döntést, az eredmény jogerőssé válásának utolsó lehetséges napja július 12-e. A szavazás megismételtetésére abban az esetben kerülhet sor, ha az adott jogszabálysértés a választás eredményére érdemi befolyással volt, vagy arra érdemi befolyással lehetett. Kérdés, hogy a főpolgármester indítványában szereplő jogi érveket elfogadja-e a bíróság. A nemzetközi gyakorlat egyébként azt mutatja, hogy a szavazók nem igazán szeretik az ismétlést és többnyire a voksolás újrázását kérő ellen szavaznak.

Vitézy Dávid megerősítette: a Kúriához fordult jogorvoslatért. Két DK-s vezetésű kerületben, Újpesten és Erzsébetvárosban „szinte láthatatlan vékonysággal húzták ki a visszalépett jelölt nevét, sorban jönnek a hírek arról, hogy külön ebből a célból vettek 0,3 és 0,5 mm tűvastagságú tollakat, hogy megtévesszék a választókat” – állítja Vitézy, aki szerint nehéz emögött nem szándékosságot látni. Az NVB elutasította ezen két kerületben az új szavazás kiírására vonatkozó indítványát, így most a Kúriához fordult Vitézy. Az LMP főpolgármester-jelöltje szerint, ha ez a DK-s akció, ami a trükközés, a joggal való visszaélés és a csalás határmezsgyéjén mozog, nem történik meg, sok ezer érvénytelen szavazat elkerülhető lett volna ebben a két kerületben, és az eredmény valószínűleg messze nem az lenne, amit most ismerünk.

Mint hangsúlyozta: az érvénytelen szavazatok pénteki újraszámlálása alapos és indokolt volt, amit sok száz fellelt érvényes szavazat igazolt. A 41 szavazatos különbség szinte hibahatáron belül van. Vitézy áll az új választás elébe, ha valóban kiírják.