Gyurcsány Ferenc;ellenzék;Demokratikus Koalíció;

Gyurcsány Ferenc: Folytatjuk

Úgy tűnik, hogy nem mond le.

Egy rövid Facebook-poszttal és néhány képpel jelentkezett szerda délután Gyurcsány Ferenc.

A Demokratikus Koalíció elnöke azt írta, hogy megbeszélések és tanácskozások érik egymást. Egy következtetést mindenesetre levont:

„Az elég világos, hogy erős kohézió tart össze bennünket. Ez nem változott. Folytatjuk.”

Ez minden valószínűség szerint azt jelenti, hogy a Demokratikus Koalíció elnöke a június 9-i választási szereplés ellenére nem mond le. Az EP-választáson a DK-MSZP-Párbeszéd szövetség listája 367 162 szavazatot, 8,03 százaléknyi voksot kapott, két képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe, szemben a 2019-es eredménnyel, amikor az önállóan induló DK-ra még 557 081-en (16,05%) az MSZP-Párbeszédére pedig 229 551-en (6,61%) szavaztak. A DK akkor két, az MSZP-Párbeszédnek egy EP-képviselője lett. Június 9-én ráadásul Magyar Péter pártja, a Tisza Párt lépett elő az ellenzék legnagyobb erejévé, amelynek az EP-listája 1 352 699 voksot (29,60%) kapott. Ez hét EP-képviselőre volt elég. 

Mint arról hírt adtunk, Gyurcsány Ferenc kedden azt írta, el kell gondolkodni, elrontottak-e valamit, de mindenki érezni fogja, milyen tanulságokat vont le a DK a választási eredményekből. Beszélt arról is, hogy a vereség beismerését követően több kérdés is felmerül. Ezek közt ott van, miért szenvedtek vereséget, kik a felelősök, hogyan tovább, vagy éppen le fog-e mondani bárki. Legtöbbször nyilván az elnök neve merül ilyenkor fel - tette hozzá, megjegyezve, hogy nem kell a kérdésekre haragudni, a rájuk adott válaszokat azonban meg kell fontolni.