Svájc;Skócia;A csoport;futball-Eb 2024;

Nem bírtak egymással a svájciak és skótok, a németek már biztosan a nyolcaddöntőben vannak

Az A csoport második meccsének 1-1 lett a vége. A magyar válogatottnak mindenféleképpen le kell győznie Skóciát.

A magyar érdekeltségű csoportban 1-1-es döntetlent hozott a skót-svájci mérkőzés a németországi fuutball-Európa-bajnokság második fordulójában szerdán.

A skótok a házigazda németek elleni 5-1-es vereséggel kezdték a tornát, míg a svájciak a magyarokat múlták felül 3-1-re a nyitófordulóban.

A pont nélküli skótok kezdték jobban a meccset, és a 13. percben egy öngóllal szereztek vezetést. Ekkor egy skót kontra végén McTominay kapta a labdát, lövésébe pedig a hátvéd Schär tette bele a lábát szerencsétlenül, ezzel öngólt vétett (1-0). A folytatásban erőre kapott a rivális, majd egy sikeres letámadás végén Shaqiri egyenlített látványos találattal, ezzel ő lett hazája első játékosa, aki három kontinenstornán is betalált (2016, 2021, 2024). A jobb oldali védő, Ralston passzolt rosszul középre, a labdára Shaqiri csapott le és a 16-os vonala elől bal lábbal egyből a jobb felső sarokba bombázott (1-1).

A szünetig lendületben maradtak a svájciak, de előbb Dan Ndoye gólját les miatt érvénytelenítették, majd Angus Gunn-nek kellett nagyot mentenie.

A fordulás után is Svájc kezdeményezett, két nagy helyzete is volt, ám a 67. percben a skótok újból vezethettek volna, Grant Hanley fejese viszont csattant a kapufán. A hajrához közeledve mindkét csapatnak adódtak lehetőségei, Svájc újabb lesgólt szerzett Breel Embolo révén, majd a 89. percben a csereként beállt Zeki Amdouni fejelt a kapu mellé. Az utolsó percekben még a skótok veszélyeztettek, ám kimaradt a ziccer, és így maradt a döntetlen.

A csoportkör vasárnapi zárófordulójában a skótok a győzelmi kényszerben lévő magyarokkal találkoznak Stuttgartban, a svájciak pedig a már biztos nyolcaddöntős németekkel csapnak össze Frankfurtban.

Csoportkör, 2. forduló, A csoport:

Skócia-Svájc 1-1 (1-1)

Köln, 42 711 néző, Játékvezető.: Kruzliak (szlovák)

Gólszerző: Schär (13., öngól), illetve Shaqiri (26.)

sárga lap: McTominay (51.), McKenna (68.), McGinn (71.), illetve Rodriguez (31.), (Sierro, 86.)

Skócia:

Gunn - Ralston, Hendry, Hanley, Tierney (McKenna, 61.), Robertson - McTominay, Gilmour (McLean, 79.), McGregor - McGinn (Christie, 90.) - Adams (Shankland, 91.)

Svájc:

Sommer - Schär, Akanji, Rodriguez - Widmer (Stergiou, 86.), Xhaka, Freuler (Sierro, 75.), Shaqiri (Embolo, 60.) - Aebischer, Vargas (Rieder, 75.) - Ndoye (Amdouni, 86.)