Budapest;Karácsony Gergely;Demszky Gábor;

Demszky Gábortól kért tanácsot Karácsony Gergely, mit kezdjen kisebbségbe szorulva az új budapesti közgyűlésben

Fennáll a veszély, hogy a minimális különbséggel újraválasztott főpolgármester béna kacsa lesz.

„Mi most a teendő? Erről beszèlgettünk tegnap Karácsony Gergely főpolgármesterrel” - erről Demszky Gábor korábbi budapesti főpolgármester posztolt a Facebookon. A beszélgetés aktualitását az adta, hogy az új fővárosi közgyűlés meglehetősen sokszínű lesz, és abban a Karácsony Gergelyt támogató, DK-MSZP-Párbeszéd szövetséges mindössze 7 képviselővel lesz jelen.

A posztban Demszky Gábor báró Podmaniczky Frigyest idézte, a következő gondolattal: „Budapesten a fő teendők csak úgy fognak célszerűen s a jövőt tekintve hasznosan véghezvitetni, ha az arra szükséges pénzerőt, az ország ajánlja fel, s ha ez a pénzerő által elérendő felett ismét az ország őrködik, mert az egésznek egy bizonyos előre meglatolt s megfontolt terv szerint kell készülnie, ha ismét a vesztett időről s pénzről nem akarunk feljajdulni s panaszkodni.” Megjegyezte, hogy persze ehhez Podmaniczky Frigyesnek megvoltak a szövetségesei, például Andrássy Gyula külügyminiszter, majd miniszterelnök, ehhez képest az Orbán Viktor által létrehozott rezsim ellenségként kezeli Magyarország fővárosát.

Demszky Gábor arra jutott, hogy szerinte „újra meg kell hirdetni az egyszer már, nevezetesen az első ciklusban sikerre vitt Összefogás programját”, amely a főváros hétéves fejlesztési tervén alapul. Szerinte ennek a tervnek a megvalósítása a Magyar Péter vezette Tisza Pártnak is érdeke lehet, és persze eldől majd, hogy ki áll mellé, de a lényeg a kezdeményező szerep.

„Ezzel a tervvel szakmai alapra lehet helyezni a gyakorta ostoba politikai vitákat, és ha megvannak hozzá a partnerek, akkor meg lehet vele keresni a kormányt. Amennyiben elutasítják, kitérnek, akkor saját sírjukat ássák, ha egyes pontjait elfogadják, akkor a terv kidolgozóit dícsérik és a közjót szolgálják. Tudom, hogy az utóbbinak kisebb az esélye, ám révbe kell juttatni Budapest hajóját” - értékelt a korábbi főpolgármester.